Krissignaler från tysk ekonomi

Tysklands finansminister Olaf Scholz tror det dröjer till början av 2022 innan tysk ekonomi återhämtat sig från coronakrisen. Arkivbild. Bild: Kay Nietfeld/TT-AP

Stämningsläget bland tyska investerare faller, enligt ett månatligt index från det ekonomiska institutet Zew. Samtidigt varnar den tyska centralbanken Bundesbank för en konkursvåg.

Zew-index för oktober faller till 56,1, från 77,4 i september. Fallet var oväntat stort. Ekonomer hade i snitt räknat med ett index på 69,8 i september, enligt en enkät gjord av Reuters.

Ett delindex för synen på nuläget i ekonomin steg till minus 59,5, upp från minus 66,2 i september.

Enligt Zew har osäkerheten kring den ekonomiska utvecklingen tilltagit i takt med att smittspridningen av covid-19 tagit fart igen. Andra faktorer som påverkar stämningsläget är risken för att Storbritannien lämnar EU utan ett handelsavtal och osäkerheten kring USA:s presidentval.

Zews index för oktober kommer sedan Tysklands finansminister Olaf Scholz sagt att regeringen räknar med att den tyska ekonomin kan ha återhämtat bakslaget i covid-19-pandemin först i början 2022.

Samtidigt varnar den tyska centralbanken Bundesbank för en våg av konkurser när coronakrisen slår ut allt fler företag och sprider osäkerhet på den tyska fastighetsmarknaden.

Enligt Bundesbanks prognos kan företagskonkurserna under perioden fram till mars öka med 35 procent till fler än 6 000 konkurser per kvartal. Det skulle vara de högsta nivåerna på över sju år.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning