Krispengar efterlyses för företag, kultur och sport

Coronaviruset har fått verksamheten att stanna upp i flera branscher. Företagarna i Finland kräver snabba åtgärder för att motverka den ekonomiska krisen. Bild: Pixabay

Coronaviruset har slagit hårt mot ekonomin. Riksdagsledamöter är oroade över småföretagare.

Det krävs betydande bidrag för att jobb och företag inte ska gå förlorade. Coronaviruset har fått verksamheten i många bolag att nästan helt stanna av, men kostnader har de fortfarande.

– Vi har aldrig bevittnat en sådan kris. Ingen kan säga med säkerhet vad som är på antågande och vi måste bereda oss på det värsta. Flera företag riskerar att gå under och nu behövs snabba och kraftiga åtgärder för att trygga företagens finansiering och jobben, säger Mikael Pentikäinen, vd för Företagarna i Finland, i ett pressmeddelande.

Företagarorganisationen hoppas att regeringen fattar beslut så fort som möjligt och listar tio nödvändiga åtgärder, bland annat garantier och krislån.

Finnvera måste göra mera för att finansiera företag som drabbas av coronakrisen. Det behövs garantier och krislån som räcker längre än krisen.

Betalningarna av mervärdesskatten och övriga obligatoriska betalningar skjuts upp utan ränta med minst ett halvår.

Betalningarna av arbetsgivarnas pensionsavgifter skjuts upp tills det värsta är över.

Regeringen ger direktiv åt bankerna att hjälpa företagen och inte uppbära straffavgifter för företag som skjuter upp lånebetalningar.

Arbetsmarknadsparterna måste snabbt komma överens om lösa arbetsvillkor för att garantera jobben.

Tiden för att varsla om permitteringar förkortas från 14 dagar till 3. I undantagsfall ska det också vara möjligt att permittera en person som har tidsbundet kontrakt.

Självrisken på fem dagar enligt arbetslöshetslagstiftningen bör slopas vid permitteringar. Dessutom bör man se till att ingen karenstid gäller för att arbetstagare ska få arbetslöshetsförmåner.

Sjukdagspenningens självrisktid bör förkortas klart eller slopas, så att arbetsgivaren snabbare kompenseras av Folkpensionsanstalten.

Arbetsgivarens lönekostnader bör kompenseras om en anställd stannar hemma för att ta hand om ett sjukt barn.

Om myndigheterna stänger skolor och daghem bör staten garantera inkomsten för föräldrar som stannar hemma.

Stödåtgärder på gång

Såväl tidigare statsminister Antti Rinne (SDP) som oppositionen har krävt omfattande ekonomiska stödpaket. På lördagen lyfte Rinne fram att det har reserverats en miljard i regeringsprogrammet för krissituationer, och att det nu är läge att använda sig av pengarna.

Samlingspartiets riksdagsledamöter Jukka Kopra och Pia Kauma anser att det är bråttom.

– Kassakrisen slår till direkt. Jag är speciellt orolig för småföretagare. Nu behövs snabba lösningar för att underlätta för företagen, säger Kauma i ett pressmeddelande.

Samlingspartiets riksdagsledamöter Timo Heinonen, Ville Kaunisto, Pauli Kiuru, Sari Multala och Sinuhe Wallinheimo kräver även stöd till idrott och kultur.

– Idrott och kultur har ett obestridligt egenvärde för samhörigheten och välbefinnandet. Branscherna sysselsätter också betydande mängder människor. Den fortsatta verksamheten måste garanteras, säger Kiuru i ett pressmeddelande.

Kristdemokraternas vice ordförande Peter Östman anser också att det behövs snabba åtgärder för att stimulera ekonomin.

– Annars kan efterräkningen bli tiotals miljarder, säger han i ett pressmeddelande.

Enligt Östman är läget så allvarligt att regeringsprogrammets krismiljard endast är en droppe i havet och att det behövs ytterligare åtgärder om man vill undvika en konkursvåg bland små företag.

Näringsminister Mika Lintilä (C) utreder möjliga stödformer. Han skriver på Twitter att han har varit i kontakt med möjliga finansiärer och att det finns en bred beredskap för åtgärder.

– Det behövs lite tid för koordinering och för en överblick över rådande bestämmelser, men i början av veckan kommer det att vara klart.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning