Krismöte om ishockey-VM på tisdag: "Det ser dystert ut"

Blir det något ishockey-VM i maj? På tisdag kan ett besked komma. Finland är regerande världsmästare. Bild: AP/Petr David Josek

Ishockey-VM är ett av få stora idrottsevenemang som fortfarande inte har ställts in. På tisdagen håller Internationella ishockeyförbundet ett styrelsemöte.– Där och då kommer den frågan att vara stor på agendan, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson till TT.

Hittills har Internationella ishockeyförbundet ställt in damernas A-VM i Kanada och u128-Vm i USA. Men än dröjer besked om hur det blir med herrarnas mästerskap.

Herrarnas VM ska spelas i Zürich och Lausanne mellan den 8 och 24 maj, men det ser allt mer osäkert ut sedan smittspridningen av coronaviruset ökat.

– Jag har nära dialog med vår internationella ordförande René Fasel. Vi pratades vid i fredags och hade mejlkontakt i lördags, säger Anders Larsson.

På veckoslutet konstaterade IIHF:s vice ordförande Kalervo Kummola till Yle att läget är svårt.

– Visst ser det ju ganska dåligt ut. Det börjar till och med luta mot att man inte får ihop tillräckligt stora lag, sade Kummola till Yle.

Medverkar på distans

På tisdag har Internationella ishockeyförbundet ett styrelsemöte och där kommer frågan att behandlas. Världens länder stänger gränser och inför reserestriktioner samtidigt som de stora ishockeyligorna har stängt ner sin verksamhet. NHL beslutade i torsdags att skjuta upp säsongen och FM-ligans slutspel har ställts in.

TT: Blir det något VM?

– Jag vill inte spekulera i det. Vi får avvakta och följa läget. Det är internationella förbundets beslut och vi har fullt förtroende för hur de agerar, säger Larsson.

René Fasel har bland annat föreslagit att VM skulle kunna flyttas till något annat land, som Vitryssland eller Ryssland.

– Jag har sett en del uttalanden från René och jag vill inte spekulera i det utan vi får se vad vårt internationella förbund kommer fram till.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning