Krismöte om dopning i dag

Martin Fourcade var först med att kräva en bojkott av Ryssland.Bild: Michal Cizek

Bojkotthoten, allra senast från Norge, har satt press på Internationella skidskytteförbundet (IBU).

I eftermiddag hålls ett extra styrelsemöte för att ta beslut om eventuella avstängningar mot ryska åkare.

– Målsättningen är att gå ut med något i kväll, säger Olle Dahlin, vice ordförande i IBU.

Den franske storstjärnan Martin Fourcade var först ut med att hota med bojkott om det inte kommer snabba sanktioner mot Ryssland efter att det blivit känt att 31 icke namngivna skidskyttar i landet misstänks för dopning.

Det var IBU:s egen expertgrupp som kom fram till den siffran efter att ha granskat den andra delen av Wadas rapport om den utbredda dopningen i rysk idrott.

I går följdes Fourcades utspel av att det tjeckiska landslaget meddelade att man inte kommer att ställa upp i världscuptävlingen i ryska Tjumen i mars. Och nu hotar även Norges skidskytteförbund med bojkott av tävlingen i Ryssland. De har skickat ett brev till IBU med ett krav på att Ryssland fråntas världscuptävlingen i mars samt junior-VM i Ostrov i februari, uppger norska TV2.

– Alla ligger på enormt för att det ska komma beslut, säger Olle Dahlin.

Besluten ska tas vid IBU:s extra styrelsemöte i München i eftermiddag.

– Det vi känner framför allt är att vi är tvungna att komma fram till något innan världscupen drar igång igen efter nyår. Självklart vill vi ha rena idrottare, säger Dahlin.

FNB–TT

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33