Rajoy vill att Katalonien förklarar sig

Pedro Sánchez, ledare för socialistpartiet PSOE, tillsammans med partikollegan Cristina Narbona. Bild: EPA/Ballesteros

Klockan tio finsk tid inledde premiärminister Mariano Rajoy ett extrainkallat "krismöte" med sina ministrar i ett försök att få fram ett svar till Kataloniens president.

Efter det extrainsatta ministermötet skickade den spanska regeringen en formell fråga till Katalonien: Har ni utropat självständighet eller inte?

Ministermötet på onsdagsförmiddagen var en direkt reaktion på Kataloniens regionpresident Carles Puigdemonts tal i går, där han meddelade att självständighet kommer att utropas i regionen, men att man skjuter upp självständighetsförklaringen några veckor, för att öppna för dialog med Spanien.

I går kväll förhandlade premiärminister Rajoy med Pedro Sánchez, ledare för socialistpartiet PSOE, och Albert Rivera, ledare för mittenpartiet Ciudadanos, för att förankra vilket svar man skulle skicka till Katalonien.

Tal klockan 17

Nu meddelar Rajoy att Spaniens regering skickar en formell fråga till Kataloniens styrande politiker, där man kräver besked om huruvida de utropat självständighet eller inte.

– Svaret från den katalanske presidenten kommer att avgöra framtida händelser inom de närmaste dagarna, säger han enligt Reuters.

Enligt nyhetsbyrån är Rajoys agerande en förberedelse för att tillämpa artikel 155 i den spanska grundlagen, det vill säga att regeringen tar direkt kontroll över den halvautonoma regionen. Den formella frågan behöver ställas för att artikel 155 ska kunna aktiveras, även om konstitutionen inte specificerar tidsramen för ett svar.

Rajoy har tidigare lovat att använda allting i sin makt för att förhindra att Katalonien bryter sig ut. Premiärministern väntas följa upp det korta uttalandet tidigare i dag med ett tal klockan 16 (17 finsk tid) i parlamentet.

Spaniens utrikesminister Alfonso Dastis kallar Puigdemonts uttalande i tisdags för ett "knep", men utesluter inte dialog, i en intervju med den franska radiokanalen Europe 1 på onsdagen.

Enligt Dastis tillåter inte Spaniens grundlag någon folkomröstning i Katalonien.

– Vi kan inte acceptera att en grupp katalaner bestämmer åt resten av Spanien, säger han.

"Plats och tid"

Jordi Turull, talesperson för den katalanska regeringen, bad tidigare på onsdagen premiärministern om en "dag, plats och tid" för att förhandla, uppger han i Catalunya Radio.

Turull tillägger även att om regeringen skulle tillämpa artikel 155 så innebär det att "det inte finns villighet till dialog", enligt El País.

Den katalanska parlamentsledamoten Eulàlia Reguant, som företräder det vänsterorienterade partiet CUP, kräver att Puigdemont utropar självständighet omedelbart, om regeringen aktiverar artikel 155.

– Regeringen har svikit vårt förtroende, säger hon enligt El País.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning