Krishjälp finns att få efter tragedin i Ekenäs

Bild: Ksf Media - Arkiv

Med anledning av det misstänkta mordet i Ekenäs erbjuder Raseborgs stad, Ekenäs församling samt Sluta panta-chatten krishjälp för människor i behov av stöd.

Från och med onsdag 21 juni klockan 16 står ungdomsgården i Ekenäs öppen för alla som vill prata eller känner sig i behov av sällskap.

– Efter en tragisk händelse är det oerhört viktigt att få prata ut om man så vill. På ungdomsgården finns utbildad personal som lyssnar och stöder dem som är i behov av det, säger Raseborgs stads social- och hälsovårdsdirektör Jeanette Pajunen.

Pajunen poängterar att inget prattvång råder. Ungdomsgården är öppen även för dem som bara inte vill sitta ensamma.

Hjälpen på ungdomsgården ordnas av Raseborgs stad och riktar sig till alla åldrar.

Ekenäs församling meddelar att kyrkan i Ekenäs står öppen dagligen mellan klockan 11 och 17, förutom på midsommardagen. Dit kan den som vill gå för att tända ljus. Det kommer även ordnas en öppen ljusandakt i Ekenäs kyrka på söndag (25.6) klockan 16 med anledning av tragedin.

Man kan också kontakta församlingens personal för stöd. Kontaktuppgifter finns på församlingens hemsida.

Hjälp finns även online

För dem som inte befinner sig i Ekenäs kan man även ta kontakt med Facebookprofilen "KrishjälpRaseborgKriisiapuRaasepori" eller ringa något av följande nummer: 040 7182479, 040 7182879 eller 040 7183062.

Sluta panta är en online-tjänst på nätet där unga kan samtala om frågor som är aktuella i deras liv genom att chatta med handledare. Chatten håller undantagsöppet i kväll efter dagens händelser i Ekenäs. På deras Facebooksida skriver de:

"Chatten håller extra öppet ikväll på grund av den tragiska händelsen i Ekenäs. Chatta med handledarna Nicole och Patricia kl. 19-22 ikväll. Ta hand om er!"

Chatten är vanligtvis öppen må, ti och fre 19-22.

– Nicole är ungdomsarbetare och Patricia är samhällspedagog. Handledarna är inte psykologer. Chatten är en samtalstjänst där man kan tala med en vuxen, säger Oscar Ohlis, rikskoordinator på Luckans Ungdomsakademin.

Här kommer du till chatten: Slutapanta.fi.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning