Live

Regeringen överens om budgeten – Marin: Den sista öppna frågan är löst

Regeringen ordnar en presskonferens klockan 15.00 då de informerar ytterligare kring budgeten. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Tre dagar tog det för regeringen att komma överens om nästa års budget. Vid lunchtid i dag meddelade statsminister Sanna Marin att regeringspartierna nu är överens. En presskonferens utlovas till klockan 15.

Regeringskvintetten kunde på torsdagseftermiddagen meddela att budgetförhandlingarna är avslutade.

– Jag kan med glädje konstatera att regeringskvintetten har nått konsensus gällande den sista öppna frågan i budgetförhandlingarna, säger statsminister Sanna Marin (SDP).

Den ursprungliga tanken var att förhandlingarna skulle avslutas redan i går, onsdag. Men förhandlingarna körde fast på grund av att De Gröna och Centern inte kunde komma överens om klimatåtgärderna.

Marin säger att den pressade situationen kunde lösas eftersom det fanns en vilja att komma varandra till mötes.

– Jag vill tacka alla regeringspartiers ordförande för gott samarbete, säger statsministern.

Enligt Marin är paketet de kommit överens om något de kan vara stolta över.

Tillräckliga klimatåtgärder

Regeringen har förbundit sig till att göra Finland klimatneutralt senast år 2035. Det långsiktiga målet är att minska klimatutsläppen med sammanlagt 11 miljoner ton.

Förhandlingarna försvårades eftersom De Gröna ansåg att det behövs fler åtgärder för att säkerställa att klimatmålet faktiskt kan uppnås, medan Centern i sin tur ansåg att åtgärderna är tillräckliga.

Finansminister Annika Saarikko (C) säger ändå på torsdagen att också hon är nöjd med lösningen. Hon framhåller att hon inte skulle ha godkänt den om hon inte skulle ha varit tillfreds med helheten.

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) säger att det hör till att man diskuterar viktiga frågor ingående. Klimathelheten är ett paket som partiet kan gå vidare med, enligt Ohisalo.

Alla partiordförande uttrycker sin tacksamhet för samarbetet. Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) vill speciellt tacka statsministern för gott ledarskap i ett krävande läge.

– Nu har man insett att man måste bära ett helhetsansvar både för ekonomin och för klimatet, säger Henriksson.

Regeringen ordnar en presskonferens klockan 15.00 då de informerar kring helheten.

Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Klimatfrågan svårast

Regeringens förhandlingar om nästa års statsbudget återupptogs på förmiddagen. De strandade i natt sedan statsministern hade lämnat över ansvaret på Centern och De Gröna som inte hittade en kompromiss i den inflammerade klimatfrågan.

Marin hade gett Centern och De Gröna i uppdrag att sinsemellan ta fram ett kompromissförslag som skulle vara klart till morgonen, men de två motparterna förhandlade knappt alls.

Centerns förhandlingsgrupp med jordbruksminister Jari Leppä i spetsen lämnade Ständerhuset efter klockan 22 på kvällen. Leppä uppgav då att man hade lämnat ett nytt kompromissförslag till De Gröna, ett förslag som aningen justerar statsministerns tidigare kompromiss.

– Det innehöll egentligen ingenting nytt. Vi kom med ett eget förslag som underlag för fortsatta förhandlingar, men Centern vill inte förhandla, säger en grön regeringskälla.

Frågan gäller klimatpusslet och uttryckligen hur man kan säkerställa att de åtgärder man enats om till exempel i trafik och jordbruk verkligen har utlovad effekt på lång sikt. Centern anser att åtgärderna räcker medan De Gröna vill ha in en kläm eller klausul om att regeringen automatiskt kan vidta fler åtgärder ifall beräkningar visar sig var för optimistiska.

De gröna befarar att de åtgärdsförslag som nu ligger på bordet inte räcker till för att minska utsläppen så mycket som de andra partierna hävdar. Med klausulen vill De Gröna säkerställa att åtgärdernas klimateffekt kan beräknas vetenskapligt.

– Om paketet är så bra som Centern påstår, varför vågar de inte låta experter beräkna det i så fall? Centern vet nog själv att åtgärderna inte är tillräckliga, säger den gröna källan.

Klimatminister Krista Mikkonen (Gröna) på kvällen på Twitter att hennes parti hade varit berett att förhandla, vid behov hela natten, men att det inte går då Centern lämnade förhandlingsbordet. Statsminister Marin skrev därefter att regeringspartiernas ordförande återupptar förhandlingarna klockan 10.30 på torsdagen, vilket också skedde.

När Centerns ordförande finansminister Annika Saarikko lämnade Ständerhuset sade hon att man egentligen är överens om allt, men att De Gröna ännu vill förhandla om klimatet på fotnotnivå. Hon talade också om att De Gröna vill lägga ett fikonlöv över klimatpusslet. Marin sade att man nu tvistar enbart om 0,2 megaton utsläpp, liktydigt med en bagatell i ett paket som ska besluta om 11 megaton.

De Grönas ordförande inrikesminister Maria Ohisalo kontrade med att klimatet inte är någon fotnot utan en framtidsfråga som gäller hela befolkningen, och att man inte förhandlar om 0,2 megaton utan om hela klimatpaketets trovärdighet.

Bakom de retoriska utspelen döljer sig en tvist som bottnar i hur seriöst man ser på klimatfrågan och hur seriöst man tar förhandlingarna.

Eftersom hela regeringen siktar på klimatneutralitet 2035 måste man vidta flera åtgärder. Varje åtgärds klimateffekt måste kunna beräknas. De Gröna upplever att osäkerheterna i beräkningarna är för stora. Med klausulen vill de att regeringen ska kunna vidta extra åtgärder utan nya förhandlingar om beräkningarna inte håller.

Det vore riskabelt för Centern som lovat att bränslepriset inte stiger under den här valperioden. Om klausulen skulle tillämpas kunde man inte garantera att bränslepriset inte höjs.

Artikeln har uppdaterats.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning