Kring 40 procent är säkra på att de röstar i områdesvalet – men valdeltagandet kan bli lägre

Stiftelsen för kommunal utveckling befarar att valdeltagandet i välfärdsområdesvalet kan bli lägre än 40 procent. Bild: Sofia Westerholm/SPT

Majoriteten av Vänsterförbundets anhängare är säkra på att de tänker rösta i välfärdsområdesvalet, medan Sannfinländarnas anhängare är minst säkra.

Av alla röstberättigade finländare uppger 41 procent att de är säkra på att de tänker rösta i välfärdsområdesvalet den 23 januari, meddelar Stiftelsen för kommunal utveckling. I september var motsvarande siffra 43 procent.

Fyra av fem finländare uppger att de troligtvis kommer att rösta, men enligt stiftelsen är det mer relevant att granska hur många som är säkra på att de kommer att rösta. En motsvarande undersökning gjordes inför kommunalvalet och då uppgav 60 procent av finländarna att de vet att de kommer att rösta, medan valdeltagandet slutligen blev 55 procent.

Siffrorna i Helsingfors ligger på samma nivå som i övriga delar av landet, trots att det inte ordnas något områdesval i staden.

Många av Vänsterförbundets anhängare, 60 procent, uppger att de är säkra på att de tänker rösta. Motsvarande siffra är 54 procent för De Gröna, 54 procent för Socialdemokraterna, 49 procent för Samlingspartiet, 43 procent för Centern och 37 procent för Sannfinländarna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning