Kring 3 000 JHL-medlemmar sympatistrejkar för Arkea i Åbo

Kring 3 000 JHL-medlemmar ska delta i en sympatistrejk för de strejkande anställda vid Arkea i Åbo. Bild: Jeanette Östman/SPT

JHL planerar sympatiåtgärder för att stödja strejkande Arkeaanställda i Åbo. Stadsstyrelsen ska fatta beslut om deras kollektivavtal.

Fackförbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena (JHL) ordnar en sympatistrejk för de strejkande anställda vid Åbo stads fastighets- och matservicebolag Arkea i dag, måndag.

Sympatistrejken börjar klockan 13 och pågår till klockan 16. Kring 3 000 JHL-medlemmar som jobbar på Åbo stad eller något av stadens bolag väntas delta, till exempel anställda vid Kaarea, Kuntec och Åbo Energi.

En del av dem som deltar i strejken kommer att samlas vid Åbo stadshus för att påminna stadens beslutsfattare om konflikten på Arkea. Stadsstyrelsen ska fatta beslut om Arkeas kollektivavtal på sitt möte senare i dag.

De anställda vid Arkea har strejkat sedan den 17 november. Arkea ansvarar bland annat för städningen och matlagningen i Åbos skolor och daghem.

Orsaken till strejken är bolagets plan att byta kollektivavtal. Enligt de anställda skulle bytet sänka vissa anställdas löner med upp till 30 procent.

"Stadsstyrelsen har nu chansen att visa att den bryr sig om stadens anställda. Åboborna får ordentlig service då de som står för servicen får ordentligt betalt", säger JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine i ett pressmeddelande.

I förra veckan tvingades en del av de strejkande Arkeaanställda till jobbet med hjälp av en nödlag, som gör det möjligt att tvinga vissa anställda att jobba med hänvisning till coronapandemin. De som tvingades jobba var städare.

Enligt Åbo stad kan nödlagen inte längre tillämpas denna vecka. Det är oklart hur städningen ska skötas denna vecka.

På grund av strejken har eleverna och dagisbarnen i Åbo vissa dagar fått ta egen matsäck med till skolan eller daghemmet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning