Krimskytt "var mobbad" – nu 20 döda

Krimbor sörjer vid en minnesplats utanför skolan i Kertj. Bild: TT/AP/Sergei Demidov

På Krimhalvön sörjs onsdagens skoldåd där en 18-åring dödade människor med vapen och sprängmedel. Offertalet har stigit till 20. Personer i gärningsmannens omgivning berättar att han var mobbad och i Ryssland dras paralleller till liknande dåd i USA.

Utanför den drabbade skolan i staden Kertj samlas anhöriga och vänner till offren på torsdagen och det placeras ut blommor, ljus och nallebjörnar.

Antalet dödsoffer har under torsdagen stigit till 20, då en flicka avlidit på sjukhus. Bland offren finns minst nio minderåriga, den yngsta 15 år.

Gärningsmannen "rörde sig från rum till rum och som en erfaren soldat i en specialstyrka kastade han en hemmagjord granat innan han började skjuta människor", skriver den ryska dagstidningen Kommersant.

Försökte hjälpa

En 16-årig flicka dödades när hon försökte hjälpa andra, berättar en av hennes vänner för den ryska tabloiden Komsomolskaja Pravda:

– Hon sprang bredvid mig, sedan föll hon ihop och andades inte längre.

Bland de döda finns också en 57-årig matematiklärare och hennes 26-åriga dotter, som också jobbade på skolan, rapporterar den ryska tidningen Moskovskij Komsomolets.

Lokala myndigheter på den av Ryssland annekterade halvön säger att 42 personer skadades. Många av den hemmagjorda bomb som detonerades, som var fylld med metallskrot. Ett antal personer har tvingats till amputation.

Under onsdagen meddelades att ett antal av de som vårdas på sjukhus har allvarliga skador.

Antalet döda i skoldådet i Kertj har under torsdagen stigit till 20. Bild: TT/AP

Hamnade i bråk

Den 18-årige skytten gick själv på skolan. Händelseförloppet fick ett slut när han tog sitt eget liv i skolans bibliotek.

En 15-årig flicka som han haft ett förhållande med berättar för den Kreml-kontrollerade tv-kanalen RT att 18-åringen upplevde sig själv som utstött och mobbad, att han ofta hamnade i bråk och att han vid tillfällen sagt att han inte ville leva längre.

– Han kunde säga att han hade tappat förtroende för människor när hans klasskamrater började förlöjliga honom för att han inte var som alla andra.

Den ryskstödde Krimledaren Sergej Aksionov säger att gärningsmannen agerade ensam. Han säger också att han sett dennes döda kropp, som han beskriver som "inte krimsk, inte ens en person".

– Vad som drev den här icke-personen till att göra det här vet jag inte, säger Aksionov.

– På pappret hade han en föredömlig karaktär. Vi förstår det helt enkelt inte.

"Globaliseringens fel"

I ryska medier dras paralleller till bland annat Columbine-massakern i den amerikanska delstaten Colorado år 1999, där två gärningsmän dödade 13 personer. Bilder på 18-åringen och en av Columbine-mördarna publiceras intill varandra, då de hade liknande t-tröjor på sig.

Rysslands president Vladimir Putin erbjuder en egen förklaring:

– Det är resultatet av globalisering. I sociala medier, på internet, ser vi att det har skapats en hel gemenskap. Allt startade med de tragiska händelserna på skolor i USA.

– Vi skapar inte hälsosamt innehåll (på nätet) för unga människor... Vilket leder till tragedier som dessa.

En elev på skolan gick till attack med vapen och sprängmedel. Bild: TT/AP/Sergei Demidov

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning