Kriminella meddelade om utegångsförbud i Stockholm

Sveriges inrikesminister Mikael Damberg: Kriminella får inte sätta gränser för andra hederliga medborgare. Bild: Anders Wiklund/TT

Boende i Tensta i nordvästra Stockholm ålades utegångsförbud. Men det var inga myndigheter utan gängkriminella i området som utfärdade förbudet, rapporterar TV4 Nyheterna.

– Det var personer från de här grupperingarna som var ute och berättade för medborgare att ni ska inte vara ute efter klockan 18. Det där spred sig som en löpeld bland de som bodde i området, säger Therese Rosengren, chef i polisområdet Rinkeby.

På frågan om vad som skulle hända de som bröt mot påbudet svarar hon:

– Man skulle kunna bli utsatt för grovt våld.

På eftermiddagen den 25 augusti i upptäckte polisen att det var ovanligt lite folk ute i centrala Tensta. Samtidigt fick polisen underrättelseuppgifter om att gängkriminella meddelat utegångsförbud.

– Jag har inte hört talas om det tidigare. Jag är säker på att polisen tar de uppgifterna på stort allvar och ser till att göra klart att i Sverige gäller svensk lag och den gäller lika för alla. Det är inga kriminella som får sätta gränser för andra hederliga medborgare, säger inrikesminister Mikael Damberg (Socialdemokraterna) till TV4 Nyheterna.

Polisen uppger att det finns flera kriminella nätverk i Järvaområdet och konflikter mellan dem har lett till flera mord och mordförsök under senare tid.

Vägspärrar i Göteborg

I augusti väckte det också stor uppmärksamhet och mycket debatt om laglöshet när gängkonflikter eskalerade och intensifierades i Göteborg.

Då upprättade unga, maskerade, män vägspärrar på flera platser i stadsdelen Angered. Där stoppades och kontrollerades bilar och förare.

Då kallade Damberg detta för "fullständigt oacceptabelt".

Under fredagen höll han pressträff om att regeringen vill göra det lättare för polisen att använda hemlig avlyssning och övervakning i kampen mot kriminella gäng.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning