Kreml: Absurda anklagelser i fallet Skripal

Ruslan Bosjirov och Alexander Petrov på järnvägsstationen i Salisbury. Bilden är från en övervakningskamera. Bild: TT/AP/Metropolitan Police

Kreml höjer tonläget efter intervjun i den statsstyrda propagandakanalen RT med Ruslan Bosjirov och Alexander Petrov, de två män som misstänks ligga bakom nervgiftsdådet i brittiska Salisbury i våras. Downing Street har beskrivit framträdandet som ren lögn – en anklagelse som regeringen i Moskva avfärdar.

– Att beskylla Ryssland för att ljuga efter det att de här två ryska medborgarna har gett sin bild är absurt, säger talespersonen Dmitrij Peskov, som samtidigt hävdar att Bosjirov och Petrov är "helt vanliga medborgare" som inte har något med ryska staten att göra.

Peskov uppger att han själv inte sett intervjun, och att Rysslands president Vladimir Putin sannolikt inte heller har gjort det, åtminstone inte hela.

Den ryske exspionen Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal hittades svårt medtagna på en parkbänk i Salisbury i mars i år. De visade sig senare ha förgiftats med nervgiftet Novitjok, i en attack som den brittiska regeringen anser att Moskva ligger bakom.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Högklassigt och hållbart direkt från producenten

Mer läsning