Kravet: stäng av Ryssland – helt

Enad front mot dopning. 19 nationella antidopningsorganisationer kräver att Ryssland stängs av från all toppidrott.Bild: Yuri Kadobnov

Finlands antidopningskommitté ställer sig bakom kravet på att avstänga Ryssland.

Nitton antidopningsorganisationer, bland dem Finlands antidopningskommitté, kräver att Ryssland stängs av från alla toppidrott. Gruppen Nado, som består av många nationella antidopningsorganisationer, anser att en avstängning inte skulle kunna hävas förrän Ryssland kan bevisa att landet har ett fungerade antidopningssystem. Nado hade möte i Dublin i början av veckan.

– Ryssland borde tills vidare bli utestängt från alla stora mästerskap. Det ligger nära till. Bara idrottsutövare som kan bevisa att de blivit trovärdigt dopningstestade skulle få delta, sade generalsekreteraren för Finlands idrotts integritetscentrum Harri Syväsalmi till HBL i december.

Nado anser att ryska idrottare skulle kunna tävla som neutrala utövare ifall de klarar en grundlig dopningskontroll. I en rapport av den kanadensiska professorn i juridik Richard McLaren framgår att det förekommit systematisk och statsledd dopning i Ryssland. Ryssland har bestridit detta.

Deklarationen om att stänga ute Ryssland skrevs under av antidopningsorganisationerna i bland annat Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Japan, Norge, Sverige, Tyskland och USA. 

FNB–AFP–NTB

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00