Kravet på att riskdagspensionen skrotas får stöd

Bild: Lehtikuva/Timo Jaakonaho

Ett medborgarinitiativ som kräver att riksdagsledamöternas anpassningspensioner ska slopas har tagit fart efter lanseringen av aktiveringsmodellen för arbetslösa.

Medborgarinitiativ som kräver att systemet med riksdagsledamöters anpassningspension ska skrotas öppnades den 11 augusti. Fram till jul hade initiativet samlat drygt 7 000 underskrifter.

Men efter att regeringen lanserade den hårt kritiserade aktiveringsmodellen för arbetslösa strax innan jul ökade antalet underskrifter mot anpassningspensionen lavinartat. På tre veckor har över 20 000 underskrifter tillkommit.

Den 9 december fanns knappt 31 000 underskrifter. Om antalet stiger över 50 000 ska frågan behandlas av riksdagen.

Initiativet finns på Justitieministeriets nättjänst för medborgarinitiativ.

I motiveringen till initiativet konstateras bland annat att ett skrotande av anpassningspensionen skulle stöda avgående riksdagsledamöters sysselsättning efter mandatperiodens slut, spara pengar samt höja uppskattningen av riksdagen som institution.

Enligt nuvarande system kan en riksdagsledamot som suttit i riksdagen före 2011 få anpassningspension om hen inte lyckas få sysselsättning på arbetsmarknaden efter avlutad riksdagskarriär. Summan man kan få är dock villkorad och beror på ens förvärvsinkomster.

De begränsningar som minskar pensionsbeloppet kan dock relativ enkelt kringgås genom att man i stället för förvärvsinkomst får lön i form av kapitalinkomst. I november skapade tidigare samlingspartistiska riksdagsledamoten Tuija Nurmi rubriker då det visade sig att hon utnyttjade systemet genom att lyfta pension samtidigt som hon hade kapitalinkomster då hon jobbade med sitt företag.

De riksdagsledamöter som inlett sin karriär i riksdagen efter 1 mars 2011 har inte rätt till anpassningspension utan till anpassningsbidrag. Hur länge man får det bidraget beror på hur länge man suttit i riksdagen innan man slutar. Den maximala tiden är tre år.

Tidningen Kaleva var först med att rapportera om nyheten.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00