Kravet från Johaugs advokat: 85 000 kronor för mycket

Therese Johaug missar OS i Pyeongchang på grund av sin dopningsavstängning.Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Norska riksidrottsförbundet vägrade gå med på det arvode som Therese Johaugs advokat bad om.

Therese Johaugs advokat Christian B Hjort fakturerade riksidrottsförbundet NIF för 270 arbetstimmar, totalt cirka 275 000 norska kronor (cirka 29 000 euro). Men NIF ansåg att kravet var orimligt och NIF:s domutvalg reducerade fakturan till 190 timmar och cirka 190 000 euro.

– Man ska täcka så kallat nödvändigt och rimligt arbete. Orsaken till att vi gjorde en väsentlig minskning är att alla fakta i saken var klara i ett ganska tidigt skede. Antidoping Norge och Johaug hade en så likadan syn på alla fakta, att det inte krävdes mycket grävjobb, säger domsutvalgets ledare Ivar Sølberg till VG.

Fakturan gäller förberedelserna för Johaugs dopningsrättegång i Oslo. Kostnaderna omfattar alltså inte hennes förberedelser för överklagan i idrottens internationella skiljedomstol Cas.

Domsutvalget räknade ut att 270 timmar arbete mellan 7 oktober 2016 och slutet av januari 2017 skulle kräva att advokaten jobbat 3,5 timmar per dag, fem dagar i veckan. Det ansågs inte rimligt.

Johaugs läger överklagade domsutvalgets beslut, men överklagan blev avslagen.

– Det är inte helt ovanligt att domstolen gör en bedömning och att den skiljer sig från det som advokaten begär. Vi har försökt göra en helhetsbedömning om tidsanvändningen som vi tror kan kopplas direkt till förberedelserna och domstolsförhandlingarna, säger Hjort.

Johaugs juristkostnader för behandlingen i Cas blir ännu högre. Den brittiske advokaten Mike Morgan och hans två assistenter fakturerar enligt VG cirka 75 000 pund (85 000 euro) för sina tjänster. Dessutom tillkommer en räkning från Cas.

Det norska skidförbundet har lovat att betala Johaugs rättegångskostnader. Hon skulle kanske ändå haft råd att själv betala: ennes egen förmögenhet uppgår enligt de senaste skatteuppgifterna till 49 miljoner kronor (dryga 5 miljoner euro) uppger Dagbladet.

Therese Johaug testade positivt för en anabol steroid i oktober 2016, men hon beskyllde Skidförbundets landslagsläkare för att ha gett henne en förbjuden sårsalva. NIF dömde henne till en tretton månader lång avstängning, men senare förlängde Cas avstängningen till arton månader.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00