Kravet efter Johaugs miljonnota – "betala tillbaka"

Therese Johaug siktar på VM i Seefeld 2019. Hon behöver inte vara oroad över lägerkostnaderna.Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Therese Johaugs rättskostnader har väckt förvåning i Norge. – Ett hån mot gräsrötterna, skriver en känd krönikör.

Skidstjärnan Therese Johaugs rättskostnader uppgick slutligen till 3,5 miljoner norska kronor (337 000) euro. Norges skidförbund står för notan – fast Johaug själv är en av Norges rikaste idrottsutövare.

Räkningen omfattar rättegångskostnader och juristarvoden för behandlingarna i norska idrottsförbundets domsutvalg och idrottens internationella skiljedomstol Cas. I Cas hade Johaug anlitat bland annat den amerikanska stjärnadvokaten Mike Morgan.

Stjärnjuristerna hjälpte inte. Johaug blev dömd till en arton månader lång avstängning för dopning – och missar därmed OS i Pyeongchang.

– Det är mycket pengar. Och det är klart, när saken blir mer komplicerad, utdragen och går till Cas, blir kostnaderna högre och högre, säger norska skidförbundets marknadsföringschef Espen Bjervig till VG.

– Men vi har haft som princip att det här inte är något som ska utsättas för behovsprövning, oavsett om det är en idrottare med god eller dålig ekonomi. I en sak som den här, där det inte handlar om bevisad dopning, ska vi säkerställa att idrottaren får den rättegång de behöver.

Inte dopning?

Johaug gav ett positivt dopningsprov i september 2016. Norskan har själv förklarat att hon fått i sig en anabol steroid via en sårsalva, som hon fick av landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen. Skidförbundet har stöttat Johaug och ställt sig bakom henne.

Men rättegångskostnaderna har väckt diskussion i Norge. Inte minst för att Johaug är stenrik. I somras köpte hon en villa i Holmenkollen som kostade 18,8 miljoner kronor (1,8 miljoner euro).

År 2016 låg Johaugs förmögenhet vid 49 miljoner kronor (4,9 miljoner euro). Det var en ökning på 30 procent jämfört med året innan. Hennes årsinkomst överstiger 3 miljoner kronor. Sponsorerna har inte heller övergett Johaug, snarare tvärtom.

Tidigare har skidförbundet stöttat skidkollegan Martin Johnsrud Sundby med 3,3 miljoner kronor då han åkte fast för dopning. Precis som i fallet Johaug tog skidförbundet på sig skulden och ansåg att Sundby inte ens gjort sig skyldig till dopning.

Med skidförbundets goda minne har Johaug lagt hela skulden på landslagsläkaren. Enligt Wadas antidopningsreglemente är det dock idrottsutövaren själv som har ansvar för att den inte får i sig ett förbjudet preparat.

"Betala tillbaka"

Bland annat svenska Expressens krönikör Tomas Petterson kräver att Johaug betalar pengarna tillbaka till skidförbundet. Skidförbundet kunde använda pengarna till bland annat juniorverksamhet, integration och antidopningsarbete, skriver han:

" Så låt mig komma med ett litet tips, Therese Johaug: När du nu sitter i din nyinköpta 20-miljonersvilla i Oslo kanske du borde reflektera över ditt eget ansvar i hela denna soppa - och i vilken delikat situation du nu medverkat att försätta ditt eget förbund.

När du sedan funderat klart kan du väl bara logga in på din internetbank och överföra ett par miljoner till Norges skidförbund. Öronmärk dem gärna som pengar till antidopingarbete inom ungdomsidrotten."

"Ett hån mot gräsrötterna"

Det är inte bara i Sverige som tongångarna är kritiska. Verdens Gangs ansedda krönikor Leif Welhaven skriver att rättsstödet till Johaug är ett hån mot gräsrötterna:

– Det är värt att diskutera om det är rimligt att en synnerligen välställd skidåkare ska få sina utgifter täckta, samtidigt som ansvaret för att hålla sin kropp ren så tydligt är placerat hos idrottsutövaren själv, skriver Welhaven.

– Det obegripliga tar inte slut här. Det är inte som att det inte skulle finnas andra och långt bättre ändamål som haft mycket mera bruk för miljonerna än en stjärna i dopningstrubbel.

Welhaven räknar bland annat upp problemen med att finna tronföljare till Marit Bjørgen och Heidi Weng, då skidåkningens popularitet bland flickor minskar, bristen på integration i norsk skidsport, samt kostnadsnivån och medföljande rekryteringsproblem bland unga.

– Hur många skidpar kunde man ha köpt och distribuerat till ett subventionerat pris?

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00