Kräver livstid för morden vid Judiska museet

Blommor och flaggor sattes upp för att hedra offren efter terrordådet mot Judiska museet i Bryssel i maj 2014. Arkivbild. Bild: TT-AP/Virginia Mayo

Åklagare kräver att den franske jihadist som befunnits skyldig till det dödliga dådet vid Judiska museet i Bryssel i maj 2014 döms till livstids fängelse.

Fyra personer – två israeliska turister, en fransk volontär och en belgisk receptionist – dödades vid dådet när en beväpnad man började skjuta vid ingången till museet. Sex dagar senare greps den misstänkte gärningsmannen, den 33-årige franske medborgaren Mehdi Nemmouche, i Marseille och han har sedan dess suttit häktad i Bryssel.

En jury förklarade i förra veckan Nemmouche skyldig till "terrormord".

– Vi begär, utan att tveka ett ögonblick, att ni dömer Mehdi Nemmouche till livstids fängelse, sade åklagaren Yves Moreau till rätten och kallade den dömde gärningsmannen för "feg" och för "psykopat".

Åklagaren kräver också ett 30-årigt fängelsestraff för en 30-årig medhjälpare som befunnits skyldig till att ha försett Nemmouche med de vapen han använde vid dådet.

Domar väntas senare under måndagen.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46