Kravaller i Grekland efter besked om makedoniskt namnbyte

Kravaller har brutit ut i en grekisk by nära den plats där Grekland och Makedonien skrivit under ett avtal om Makedoniens namnbyte. Det är andra gången på bara några dagar som frågan väcker starka protester.

Samtidigt som Greklands och Makedoniens utrikesministrar skrev under överenskommelsen mellan länderna om att Makedonien ska byta namn till Nordmakedonien rasade grekisk kravallpolis och demonstranter samman någon kilometer från området där ceremonin hölls. Polisen sköt tårgas och slog demonstranter, rapporter nyhetsbyrån AFP.

Kravallerna inträffade nära Pisoderi, som ligger några kilometer från den lilla fiskebyn Prespa, där överenskommelsen undertecknades.

I tisdags stod det klart att Grekland och Makedonien hade kommit överens om att Makedonien ska byta namn till Nordmakedonien, något som mötte häftig kritik i respektive land från framför allt nationalistiska grupper. Även då visade människor sitt missnöje på gatorna.

Eftersom avtalet måste godkännas av både ländernas parlament, samt en folkomröstning i Makedonien, kan namnbytet fortfarande komma att stoppas.

Namnkonflikten mellan de två grannländerna har blockerat vägen för Makedoniens ansökan om medlemskap i försvarsalliansen Nato och i EU. Grekland har tidigare hela tiden hotat med att lägga in sitt veto.

När Makedonien upptogs som medlem i FN 1993 var det under namnet Före detta jugoslaviska republiken Makedonien (Fyrom).

Grekiska demonstranter nära byn Pisoderi protesterar mot Makedoniens planerade namnbyte. Bild: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / STR

Greklands och Makedoniens ledare under ceremonin i norra Grekland. Bild: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / SAKIS MITROLIDIS

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46