Krav på stopp för engångsgrillar i Sverige

I samband med sommarens värmebölja och omfattande skogsbränder i Sverige slutade de stora livsmedelskedjorna att sälja engångsgrillar.Bild: TT/Pedersen Terje

Borde engångsgrillar förbjudas? Det anser i alla fall svenska Skärgårdsstiftelsen. Butikskedja överväger att frivilligt sluta ha grillarna i sortimentet.

De stora livsmedelskedjorna i Sverige införde tillfälligt säljstopp på grillprodukter under sommarens extremvärme med många skogs- och markbränder. Nu överväger Axfood, med ungefär en femtedel av dagligvarumarknaden, att helt sluta sälja engångsgrillar, rapporterar SVT Nyheter.

– Det är ju egentligen en dålig produkt av andra orsaker än just bränderna. De innebär mycket nedskräpning och består av aluminium, som oftast inte lämnas till metallåtervinningen, så vi säljer dem fortfarande inte, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef hos Axfood, som driver butiker som Hemköp och Willys.

Skärgårdsstiftelsen, som förvaltar stora delar av Stockholms skärgård, vill se ett förbud.

– Brandrisken är naturligtvis högst påtaglig men engångsgrillarna förstör också väldigt mycket av berghällarna som spricker och blir förstörda för all framtid, säger vd Anna Waxin.

Det två andra matjättarna, ICA och Coop, låter de enskilda butikerna själva bestämma hur de gör med grillförsäljningen enligt SVT.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00