Krav på direkta busslinjer till Kampen - HRT säger nej

Slutar efter årsskiftet. Busstrafiken på Västerleden upphör efter årsskiftet. Bild: HBL-arkiv/Niklas Tallqvist

Knappt har västmetron kört i några veckor och redan nu höjs det krav på att den direkta regionbusstrafiken längs Västerleden till Kampen ska fortsätta efter årsskiftet.

Från och med den 3 januari upphör all direkt busstrafik till Kampen. Efter det gäller det i Esbo att åka med matarbussar till närmaste metrostation. Men nu höjs röster för att bevara den direkta busstrafiken till Kampen längs Västerleden.

– En katastrof väntar om all matartrafik dirigeras till Mattby metrostation från och med 3 januari. Jag kan bara föreställa mig kaoset när alla bussar från Bastvik, Stensvik, Sökö, Ivisnäs, Nöykis och Ladusved hämtar passagerare med några minuters mellanrum till bussterminalen vid Mattby metrostation, säger SDP:s fullmäktigeledamot Markku Sistonen till Länsiväylä.

Sistonen vill behålla en del av direkta linjerna tills det andra skedet av västmetron mellan Mattby och Stensvik är klart. Också i Westend är man orolig för hur matartrafiken ska skötas till Hagalund där bussterminalen blir färdig först 2019. Boendeföreningen Pro Westend ry har försökt påverka både Helsingforsregionens Trafik och Esbo stad för att behålla den direkta linjen 111 som kör till Kampen. Från och med 3 januari får passagerare i Westend ta den nya linjen 111 som kör från Sälviken via Westend till Hagalunds metrostation och vidare till Otnäs.

– Vi har fått in uppgifter om att resetiden från Westend till Kampen fördubblas när man först måste åka matarbuss till Hagalund och sedan byta till metron. Vi är oroliga för hur äldre passagerare och de rörelsehindrade ska klara av att byta från buss till metro – speciellt när terminalen för matartrafiken blir färdig först 2019, säger Pro Westends ordförande Raija Piitulainen.

Tero Anttila, som är chef för planeringen av kollektivtrafiken på HRT, ger ändå inte mycket hopp för att ha direkta kvar direkta linjer till Kampen.

– Matartrafiken och de nya tidtabellerna börjar gälla som planerat den 3 januari. Vi kommer noggrant att följa med hur passagerarbeteendet förändras efter det, men jag ser inte någon anledning till att ha kvar de direkta linjerna, säger Anttila.

Enligt Anttila har antalet passagerare på direkta regionbussarna minskat i genomsnitt med 28 procent och på linjerna från Drumsö med 39 procent efter att västmetrotrafiken började. På linjerna 111 och 112 har minskningen av antalet passagerare varit 21 och 43 procent.

– Det är klart att det alltid finns sådana som får längre restid när ett nytt kollektivtrafiksystem tas i bruk, men för många minskar också restiden, säger Anttila.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning