Krama inte fafa?

Jag vet att USA har enorma problem med en lång rad saker som vapen, ojämlikhet och rasism, men vad jag inte insåg var att kramar också är riskabla.

Lagom till det stora amerikanska släktkalaset, Thanksgiving Day, valde ledningen för flickscouterna i USA att misstänkliggöra den kroppskontakt som kommer med kramen.

Organisationen, där nästan två miljoner flickor är medlemmar, publicerade ett uttalande för några dagar sedan med rubriken "Hon är inte skyldig att krama någon. Inte ens under helger."

Avsikten är att göra föräldrar varse om de risker som lurar i kramar med "fafa". Framför allt vill man ifrågasätta föräldrar som kräver att deras barn ska ge farbror Jack en kram för att han var hygglig och hämtade en gåva till tacksägelsedagen.

– Tänk på det så här, skriver flickscouterna. Om du säger åt ett barn att hen är skyldig en person en kram bara för att man inte träffats på länge eller för att man fått en present kan det leda till att barnet senare i livet tror att hen är skyldig att visa fysisk affektion om hen bjudits på middag till exempel.

Med andra ord kan "gulle lilla vän, vilket fint spel du fick, spring i väg och ge farfar en kram som tack" alltså leda till att "gulle lilla" senare i livet tycker att en middag eller en drink bör belönas med fysisk kontakt. Som sex till exempel.

Texten har delats på Facebook uppemot 10 000 gånger och reaktionerna har varit varierande.

– På riktigt? Att lära sina barn att uttrycka känslor fysiskt är det samma som att antasta barn?, skriver en medan en annan anser att ingen någonsin borde behöva röra en person om man inte vill det, speciellt inte ett barn.

En psykiater från New York, Janet Taylor, säger för tv-bolaget ABC att föräldrar borde inse att det aldrig är för tidigt att inleda diskussionen om "bra" och "dåliga" beröringar. Men hon tillägger att man samtidigt måste vara försiktig att inte skrämma barnen för personer de inte borde vara rädda för.

Det är lätt att raljera och avfärda flickscouternas oro som typisk amerikansk hysteri kring barnens säkerhet, men det finns förstås en mer genomtänkt poäng i bakgrunden. Utspelet kommer mitt i pågående debatt om sexuellt ofredande i det amerikanska samhället. De otaliga exemplen som avslöjats har tydligt visat hur maktkonstellationer i otaliga branscher försätter kvinnor i sårbara situationer.

Flickscouterna vill med sitt upprop lära flickor i ett tidigt skede att sätta gränser för den fysiska beröringen i situationer där den inte känns rätt. Att ge flickor alla tänkbara verktyg för att hantera svåra situationer i livet är välkommet. Undersökningar visar att var nionde flicka under aderton blivit utsatt för sexuellt ofredande och att det i en tredjedel av fallen är en familjemedlem eller släkting som är förövaren.

Ändå känns det som om det tunga artilleriet riktats delvis mot fel mål då fafas kram på släktmiddagen blir det man ska ifrågasätta. Upplysningsarbetet kan bli bättre till exempel i skolor, universitet och på arbetsplatser. Och ska scouterna ta en roll i det arbetet, kan man ju hoppas att pojkscouterna drar sitt strå till stacken genom att arbeta för en positivare mansbild än den som på sistone fått utrymme i pressen.

Juri von Bonsdorff Medarbetare i Washington

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33