Kramar och yra under historiskt påvebesök

För femhundra år sedan splittrades de. I går omfamnade de högsta representanterna för den katolska och protestantiska kyrkan varandra under en historisk mässa i Lund i Sverige. De tiotusentals som samlats utanför domkyrka och i arena var främst på plats för påvens skull.

LUND/MALMÖ

– Vi katoliker och lutheraner har påbörjat vandringen tillsammans på försoningens väg, säger påve Franciskus i sitt tal i Lunds domkyrka.

Det är på dagen 499 år sedan Martin Luther spikade upp sina teser på kyrkodörren i Wittenberg i det som ledde till en tudelning av kyrkan i en protestantisk och en katolsk del.

Det är därför som påven under 26 timmar besöker Lund och Malmö i södra Sverige. Det handlar om ett ekumeniskt möte med både honom och det Lutherska världsförbundets ordförande biskop Munib Younan närvarande som en inledning på jubileumsåret.

Närmare folket. Det var stor trängsel på Lunds gator och utanför domkyrkan. Många ville få en syn av påven och somliga komma riktigt nära. Längs sin promenad till mässan får ett barn en kyss av påve Franciskus. Nära folket. Många ville se påve Franciskus i Lund och Malmö och en del kom nära honom när han promenerade till domkyrkan, som stod färdig 1145, och långt före den tidvis blodiga konflikt när den katolska och protestantiska kyrkan delades. Bild: MAX ROSSI/POOL

Under mässan undertecknar påven och biskopen fem gemensamma löften som bland annat enighet i stället för konflikt.

– Vi får inte resignera inför oenigheten och avståndet som kyrkosplittringen har skapat mellan oss. Nu har vi möjlighet att reparera en avgörande etapp av vår historia, säger påve Franciskus.

Fakta

Katolsk och protestantisk kyrka

Det finns ungefär 1,2 miljarder katoliker i världen och 74 miljoner lutheraner.

Både katoliker och lutheraner tror på Gud och Jesus. Katoliker tillber helgon.

I den protestantiska kyrkan finns två sakrament, dopet och nattvarden, inom den katolska sju.

Påven vinkar

Utanför domkyrkan är det många som har samlats, och även om det är ett gemensamt lutherskt och katolskt arrangemang är det Franciskus folk vill få en glimt av.

Kyllan Strandberg är nöjd. Hon fångade bilkortegen som tog påven genom staden på video.

– Kungen, Silvia, Margot (Wallström, utrikesminister) passerade utan att hälsa på oss. Men påven vinkade!

Och kanske är det symtomatiskt för Franciskus som uppfattas som en jordnära påve som är bra på kommunikation och som genom konkreta handlingar har visat en vilja att närma sig människor, inte minst de utsatta.

Men inte är Strandberg förtjust i allt påven står för, aborträtten borde till exempel vara självklar menar hon.

Äntligen. – Det var lite synd att det skulle ta femundra år, säger Kyllan Strandberg (t.h.) om anledningen till påvens besök i Sverige, en början till försoning efter den splittring reformationen ledde till. Gertrud Ekenberg tycker enighet behövs speciellt mycket i dagens värld. Bild: Anna Svartström

Gertrud Ekenberg kunde se påven under hans promenad från ett möte med kungaparet till domkyrkan, trots trängseln och alla kravallstaket som satts upp.

– Visst är det stort. Han är ju högsta chef för 1,3 miljarder människor. Det är fascinerande.

Hon är lutheran och tycker det är bra att "olika grupperingar närmar sig varandra", som nu i Lund.

– Alla kontinenter tittar på oss i dag, utbrister Kyllan Strandberg.

Och visst är medieintresset med bland annat femhundra ackrediterade journalister på plats stort.

Studentikost

Nederbörd på gränsen mellan dimma och lätt regn faller – karakteristiskt för Skåne. Och typiskt med tanke på att Lund är en studiestad med studenter som sägs odla en alldeles speciell humor, ordnar studentorganisationerna ett eget parallellt jippo.

Med "påvehattar" vikta av papper går de i parad till Stortorget där hela mässan visas på storskärm. Den skämtsamma orsaken är att påven "missade bjuda in studenterna".

Studenthumor. Joel Hallgren, Ola Mattsson, Jesper Andersson och Elin Dirlik studerar i Lund och deltog i studenternas skämtsamma parad med anledning. Dirlik menar att påven visat mer famåtanda än sina företrädare, men är samtidigt något skeptisk till institutionen han representerar. Bild: Anna Svartström

Allvarligt talat tycker Ola Mattsson att det är en stor sak att katoliker och protestanter högtidlighåller 500-årsjubileet tillsammans, samtidigt som han betonar att han inte är speciellt religiös.

– Han är bättre än många andra, säger Joel Hallgren om påven.

– Personen är bra, positionen tveksam, kontrar Mattsson.

Inte okomplicerat

Ett mer allvarstyngt tåg passerar också genom centrala Lund, till sång, bärande på en kista och flera plakat. Det är ett tiotal representanter för Fatima, ett konservativt katolskt nätverk, som protesterar mot evenemanget. De ser Luthers handlingar som en revolt.

Och arrangemanget är inte okomplicerat säger Yvonne Maria Werner, professor i historia vid Lunds universitet, expert på katolicismen och själv katolik.

Nej, hos alla katoliker är det inte populärt att påven deltar i den gemensamma gudstjänsten i domkyrkan och på så sätt minns en "kyrkosplittrare". Som plåster på såren lades en helt katolsk mässa till programmet i dag, men ont blod har väckt att den sker på en arena utomhus, i november. På lutherskt håll anses det igen, enligt Werner, inte alldeles positivt att påvens besök dominerar så totalt.

Att högtidlighållandet sker i Skåne är enligt Werner en praktisk lösning.

– Lund är neutral mark.

Wittenberg igen hade kommit för nära. Dessutom grundades Lutherska världsförbundet i Lund.

Kvinnor?

En av värdarna är Antje Jackelén, ärkebiskop i den svenska kyrkan – och kvinna. I det jämställda Sverige har bland annat den katolska kyrkans otillåtande syn på kvinnliga präster lyfts upp i medier före besöket.

Dandrea Olsson håller upp den argentinska flaggan. Hon härstammar från samma land som påven och är märkbart stolt över det. Väninnan Lourdes Valencia igen är glad för påven passerade nära henne och hon säger att de nästan hade ögonkontakt.

Olsson och Valencia är båda katoliker. De tycker det är bra att den katolska kyrkan genom den svenska ärkebiskopen ser att det är möjligt med kvinnliga präster.

– Det är dags för kvinnor, säger Olsson.

Valencia ser Franciskus som en mindre konservativ påve än de tidigare, och det tycker hon är bra.

Yvonne Maria Werner menar ändå att det finns ett missförstånd i att påven skulle ha en liberal hållning till exempelvis kvinnliga präster eller könsneutrala äktenskap. Jo, han har uttalat sig mot diskriminering men den katolska kyrkans doktrin är enligt henne densamma som tidigare.

– Inga förändringar har skett på den punkten.

Ingärdat. Polisens insats under påvens besök är lika omfattande som när den amerikanska presidenten Barack Obama besökte Sverige. Bild: Jonathan Nackstrand

Hurrarop

Efter gudstjänsten deltar påven i ett ekumeniskt evenemang på inomhusarenan i grannstaden Malmö.

Säkerhetspådraget både här och i Lund är med en polisinsats lika omfattande som under den amerikanske presidenten Obamas besök i Sverige.

– Papa Francisco, papa Francisco hörs ropen i arenan när påven slutligen står på scenen.

Jordnära men med rockstjärnestatus kan man väl säga. De 10 000 biljetterna till arenan sålde slut på en timme.

Arena. Biljetterna till det ekumeniska evenemanget i Malmö arena sålde slut på en timme. Under det talade påven men också bland andra Sveriges statsminister Stefan Löfven. Bild: Vincenzo Pinto

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00