Kråkan Kracke berättar om barns rättigheter i ny bok, utgiven av Luckan

Kråkan Kracke är huvudperson i Annika Sandelins och Linda Bondestams nyaste bok En kråksång för Nordens barn, som ges ut på tre språk, även nordsamiska. Bild: Fredrik Enges

På lördag är det barnkonventionens dag och då står barnens rättigheter i samhället i fokus. Kulturcentret Luckan firar dagen genom att ge ut en ny barnbok på tre språk – svenska, finska och nordsamiska. Bakom boken står Annika Sandelin och Linda Bondestam.

Barn har rätt till mat och rena kläder, som ger skydd i alla väder. Det och många andra rättigheter berättar kråkan Kracke Kraaford om i den nya barnboken En kråksång för Nordens barn, som utkommer den här veckan.

– Med boken vill vi på Luckan poängtera att barn har rätt till kultur på sitt eget språk. Norden står oss finlandssvenskar nära hjärtat, vi känner oss som en del av den nordiska gemenskapen. I boken har vi velat kombinera två viktiga teman, Norden och barns rättigheter, säger producenten Elin Sundell på Luckan i Helsingfors.

Boken, som riktar sig till barn, barnfamiljer och småbarnspedagoger runtom i landet, är skriven av Annika Sandelin och illustrerad av Linda Bondestam. Som utgivare fungerar kulturcentret Luckan, som har arbetat med projektet Barnets rätt på jorden här i Norden sedan 2018. Projektet uppmärksammar barnkonventionen med en nordisk förankring.

Bokens huvudperson Kracke Kraaford lär barnen bland annat att kraxa på kraxiska och tala nordiska språk. Han möter många barn under sin upptäcktsfärd genom Norden.

Kracke tar med läsarna på en resa genom de nordiska länderna och berättar samtidigt om barns olika rättigheter. Bild: Linda Bondestam

– Till boken hör ett digert pedagogiskt material som förskolelärare och andra som jobbar med barn får använda helt gratis. Vi vill inspirera pedagoger att lyfta fram barns rättigheter och ge dem verktyg att arbeta med på sina förskolor, säger Sundell.

En kråksång för Nordens barn är skriven i diktform, med verser som rimmar. Handlingen utspelar sig i alla nordens länder, dessutom besöker Kracke också Åland, Grönland och Sápmi. På finska heter boken Varislaulu Pohjolan lapsille och på nordsamiska Vuorččislávlla Davviriikkaid mánáide.

Alla svenskspråkiga förskolor i Finland kommer att få boken som ett paket på posten. För dem erbjuder Luckan också en möjlighet att delta i kreativa verkstäder på temat barns rättigheter, de hålls av kulturproducenten Linda Sundberg.

Arbetsgruppen bakom bokprojektet, som består av Elin Sundell, Linda Sundberg, Annika Sandelin och Linda Bondestam, kombinerar barnkultur, poesi, mänskliga rättigheter, utbildning, lek i den nya barnboken som utkommer på tre språk. Bild: Luckan/Fredrik Enges

Nordsamiska är liksom finlandssvenska ett minoritetsspråk i Finland och Luckan vill ge barnen i Sápmi lite positiv särbehandling.

– Vi kommer att distribuera den nordsamiska versionen av boken till daghem och bibliotek som verkar uppe i Sápmi. Det utkommer så sällan nya barnböcker på nordsamiska att vi vill ge den här boken i gåva till alla daghem i området, det handlar ändå om en mycket liten försändelse på 40 exemplar, berättar Sundell.

Den 20 november firas barnkonventionens dag. Barnrättsveckan firas hela den här veckan, den 15-21 november, runtom i Finland med olika program.

Dagen till ära ger kulturcentret Luckan ut en ny barnbok på tre språk, svenska, finska och nordsamiska. På svenska heter den En kråksång för Nordens barn och är skriven av Annika Sandelin samt illustrerad av Linda Bondestam. Barnboken består av dikter om barnets rättigheter. Den har översatts till finska av Henriikka Tavi och till nordsamiska av Ritva Torikka.

Luckan kommer att distribuera boken till biblioteksnätverk runtom i Finland, samt till svenska förskolor i hela landet och till alla daghem i Sápmi.

Boken kan också beställas via webbsajten barnkultur.luckan.fi och köpas på vissa Luckan-orter i Svenskfinland inom ett par veckor.

Materialet har producerats med stöd av Nordiska ministerrådet, undervisnings- och kulturministeriet, Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne och Svenska kulturfonden.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning