Kräftsäsongen inleds i dag – sommarens kräftfångst väntas bli god

Bild: Colourbox

Årets kräftsäsong inleds i dag fredag klockan 12.

Naturresursinstitutet uppskattar att årets säsong blir bra eftersom fler mindre kräftor blev kvar i sjöarna från fjolårets säsong och i år har dessa kräftor hunnit växa till sin fulla storlek.

På grund av den svala sommaren uppskattar kräftexperter att de bästa fångsterna kommer i år cirka två veckor senare än normalt. Naturresursinstitutet gjorde tidigare tester i Päijänne och konstaterade att signalkräftans romutveckling ligger efter.

I och med lagen om fiske får endast kommersiella yrkesfiskare som registrerat sig hos NTM-centralen sälja sina fångster. Den som säljer färre än 300 kräftor till konsumenter under en kräftsäsong behöver inte registrera sig.

Naturresursinstitutet vill också uppmärksamma hotet som kräftpesten utgör. Det gäller att noggrant desinficera sina fiskeverktyg och kräftfångstredskap om man rör sig från ett vattendrag till ett annat. Dessutom är det olagligt att plantera signalkräftor också i sådana vattendrag där arten förekommer sedan tidigare.

Naturresursinstitutet samlar in iakttagelser på kräftor på sajten www.kalahavainnot.fi. Med hjälp av observationerna bedömer institutet hur hotad flodkräftan är och planerar kräfthushållningen.

Vanligtvis består kräftfångsten av cirka 3–4 miljoner kräftor under en säsong. Fångsten utgörs främst av signalkräftor.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning