Kräftsäsongen är här igen – så här kokar du kräftorna rätt!

Man kan inte gå fel med att ha potatis och mörkt bröd vid sidan om vid kräftskivan. Bild: Mostphotos

Nu börjar det bli dags att duka bordet för kräftskivan, hälla vin i glaset och torka dammet från boken med snapsvisor. Så här kokar du dina kräftor rätt och med en fräsch potatissallad vid sidan om är allt klart för att inleda kräftfesten.

Det finns ett stort utbud på kräftor under säsongstid. Man kan köpa sina kräftor levande, men ifall man inte har möjligheten att göra det går det lika bra att köpa dem från frysavdelningen. Ifall man köper djupfrysta kräftor är det bra att piffa upp dem med att lägga dem i en ny lag före servering.

Ny lag till djupfrysta kräftor

1 gul lök – skala och skär i klyftor

2 l vatten

0,5 dl salt

1 tsk strösocker

1 dl ljust öl

Lagen räcker för ungefär ett kilo kräftor. Lägg i dillfrön och dillkronor och koka allt under lock i fem minuter. Låt lagen svalna och ta upp dillkronorna. Tina de frysta kräftorna och häll bort så mycket av den gamla lagen som möjligt. Lägg sedan kräftorna i den nya lagen och ställ dem i kylskåpet i ett dygn eller minst två timmar före servering.

Tillagning av levande kräftor

Skölj kräftorna i rikligt med kallt vatten och kontrollera att de är levande.

Koka upp vattnet tillsammans med salt och dill, vattnet ska ha en kraftig dillsmak.

Lägg ner 8-10 kräftor i taget i det kokande vattnet. Täck med lock.

När vattnet åter kokat upp kan en ny omgång kräftor läggas i.

Koktiden från det att vattnet kokat upp på nytt, är ungefär 8-10 minuter.

Lägg i sockerbitarna och slå i lättölet efter 5– 6 minuter.

Ta av kastrullen från värmen och kyl av den direkt, gärna med hjälp av rinnande kallt vattenbad. När vattnet kallnat är kräftorna färdiga för uppläggning och avätning.

1 kg kräftor, cirka 25 stycken

2,5 liter vatten

0,5 dl salt

2 tsk socker

10 dillkronor

1 tsk anis

1 flaska porteröl

Potatissallad med kräftor och pepparrot

Kräftan smakar gott men det är inte den lättaste maträtten att äta. Ifall man inte vill ta den eviga striden med att försöka skära upp skaldjuret kan man också sätta ihop en snabb potatissallad som också fungerar som tillägg till de kokade kräftorna.

200 g kokt nypotatis

100 g kräftstjärtar

5 cm purjolök

100 g gröna ärter

1 msk kallpressad rypsolja

1/2 knippa dill

salt och peppar

2 msk riven färsk pepparrot

Dela potatisen i mindre bitar och blanda med kräftorna, tunt skuren purjolök, gröna ärter, olja och hackad dill. Smaksätt med salt och peppar.

Lägg upp på tallrikar och servera med färskriven pepparrot på toppen. Receptet räcker till två portioner.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning