Kräftor måste inte finnas på kräftskivans meny

Av härliga grönsaker som aubergine och kronärtskocka kan man tillreda vegetariska alternativ till kräftskivan. Bild: [Mostphotos ]

För många är kräftskivan en viktig sensommartradition. Men för att kunna delta i en kräftskiva behöver man inte äta kräftor. Både skaldjursallergiker och veganer kan njuta av de här alternativa delikatesserna.

Kräftskivan handlar om att vara tillsammans och ha det roligt. För den som inte vill eller kan äta kräftor finns många olika skärgårdsinspirerade rätter att välja mellan. Vad sägs om en laxmacka med morotslax eller tångkaviar, senapssill på aubergine, glasmästarens tofu och kronärtskocka?

Kronärtskockan smakar gott men den är också rätt knepig att äta. Därför passar den bra till kräftskivan.

Morotslax eller carrot lox

4 stora morötter

ungefär 1 kg grovt havssalt (mängden beror på hur stor ugnsformen är)

1 msk rypsolja

2 tsk rökarom (liquid smoke, säljs i stora mataffärer)

1 tsk vitvinsvinäger

Tvätta morötterna men skala inte dem.

Lägg ett lager havssalt på ugnsformens botten och lägg morötterna i formen. Häll över resten av saltet, morötterna ska vara fullständigt täckta av salt. Tillred morötterna i ugnen (175 grader) i ungefär en och en halv timme.

Gräv fram morötterna och låt dem svalna. Skala morötterna och skär dem i lämpliga skivor till exempel med hjälp av en osthyvel.

Blanda ihop oljan, rökaromen och vinägern. Placera morötterna i en burk och häll på marinaden. Låt morötterna marineras i kylskåpet i 1–2 dygn.

Servera med skärgårdslimpa, mjölkfri färskost, citronjuice, färsk dill, salt och svartpeppar. Om du föredrar kaviar i stället kan du testa på vegetarisk tångkaviar som säljs i de större mataffärerna. Observera att endast den svarta varianten är vegansk.

Receptet från bloggen Olives for Dinner .

Senapssill på aubergine

1 aubergine

1 burk havremjölk

3 msk vegansk majonäs (finns i de flesta matbutiker)

3 msk senap

ättika

färsk dill

färsk gräslök

vitpeppar

salt

Skär upp auberginen i lämpliga bitar. Koka bitarna i saltvatten i ungefär fem minuter. Låt auberginebitarna svalna och salta dem sen.

Rör ihop de övriga ingredienserna och lägg i auberginebitarna.

Låt auberginen marineras i kylskåpet.

Receptet är från bloggen Vegaaninen versio .

Glasmästarens tofu

1 pkt (300 gram) tofu med röksmak

1 morot

1 rödlök

cirka 15 g pepparrot

1 dl ättika

1 dl socker

2 dl vatten

1–2 msk salt

10 hela vit- och svartpepparkorn

10 nejlikor

2 tsk senapsfrön

2 lagerblad

Skär upp tofun i lämpliga bitar. Skala och skiva moroten och löken. Skala pepparroten och skär upp den i tunna skivor.

Lägg tofun, moroten, löken och pepparrotsskivorna i en burk som rymmer ungefär 6 dl.

Koka upp de övriga ingredienserna så att sockret smälter. Låt lagen svalna en liten stund.

Häll lagen över de andra ingredienserna i burken. Låt tofun marineras i lagen åtminstone i några timmar.

Receptet från matsajten Ruoka365 .

Kronärtskocka

1 ärtskocka per person

1–2 tsk salt per liter vatten

mjölkfritt margarin

citron

Det bästa sättet att hantera stjälken är att vrida bort den. Det går att skära av stjälken, men då blir de grova fibertrådarna kvar.

Skölj skockorna väl i vatten så att eventuell smuts och jord försvinner. Klipp av de vassaste bladspetsarna.

Koka upp vatten i en stor kastrull eller gryta. Lägg i kronärtskockorna, vattnet ska precis täcka dem. Låt skockorna sjuda i 20–50 minuter. Små skockor är klara efter cirka 20–30 minuter, stora skockor efter cirka 45 minuter.

Smält margarinet och blanda i citronsaft.

Ät och njut. Dra loss ett blad i taget med fingrarna. Doppa den nedre delen i såsen och gnaga av "köttet". Skrapa bort "skägget" kring skockans hjärta och ät den med kniv och gaffel och tillsammans med sås.

Kronärtskockan smakar gott men den är också rätt knepig att äta. Därför passar den bra till kräftskivan. Bild: [Mostphotos ]

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning