Kräftkalas med flarn och kantareller

Det blir ingen sommar utan kräftor. Och det blir ingen riktigt bra kräftskiva utan goda tillbehör.

Många goda smårätter kan passa bra att servera tillsammans med de läckra röda kräftdjuren. Det krävs mer än bara kräftor för att det ska bli en bra kräftskiva. Det kan också vara så att en del av gästerna inte tål, eller helt enkelt inte tycker om kräftor. Då är det bra att kunna erbjuda en generös och matig sallad, kryddiga och smakrika kycklingben och parmesandoftande majsstubbar.

Flarn i stället för paj

Ofta bjuder man på en paj, gärna med smak av västerbottensost, det hör liksom en kräftskiva till. I år räknar vi helt kallt med att ni redan har detta recept och erbjuder i stället ett smördegsflarn med smak av västerbottensost och pepparrot, toppat med kräftstjärtar. Den som vill ha en minikräftskiva kan bjuda på enbart flarnet, några få kräftor och en liten snaps.

Kvalitet före kvantitet

Något som vi också har lärt oss genom åren är att det är bättre att satsa på ett mindre antal kräftor och lägga slantarna på inhemskt fångade kräftor. Det gör tillbehören extra viktiga. Desserten ska inte heller underskattas, det sägs man ska dricka konjak och röka cigarr, men vi hoppar över båda och satsar på en citronpannacotta som passar både stora och små gäster. Är ni mer hungriga lämpar det sig med Janssons frestelse, knäckebröd, smör, ost och en kall öl framåt småtimmarna.

Västerbottensflarn med kräftstjärtar

Med färdig smördeg och en len crème fraicheblandning smaksatt med pepparrot, parmesanost och dill får du snabbt och enkelt ett gott flarn. Bjud det till kräftskivan eller som snibbar till välkomstdrinken.

4 portioner, 35 minuter

1 rulle kyld smördeg 2 dl crème fraiche 100 g riven smakrik ost, till exempel västerbottensost 3 msk riven pepparrot 2 msk finklippt dill 1 tsk salt 1 krm svartpeppar Topping: 170 g avrunna kräftstjärtar 1 dl gräddfil 1 knippe dill Gräslök Citron till garnering

Gör såhär:

1. Rulla ut smördegen på en bakplåtspappersklädd långpanna. Blanda samman crème fraiche, riven parmesan, riven pepparrot och klippt dill med kryddor.

2. Bred ut blandningen på smördegen.

3. Grädda flarnet strax under ugnens mitt på 225 grader i ca 15 minuter, tag ut och låt svalna i ca 10 minuter.

4. Strö ut kräftstjärtar och klicka ut gräddfil, strö över klippt dill och gräslök och servera i rutor eller snibbar.

Garnera gärna med citronskivor.

Sallad med rostad potatis, grönsaker och kantareller

Frodig sallad med smaker som passar utmärkt när sensommaren närmar sig, kantareller, bönor och rostad potatis. Stekta nektarinklyftor kan vara gott till. Passar till skaldjur eller som ensamrätt.

4 portioner, 40 minuter

Frodig sallad med kantareller, bönor och rostad potatis. Bild: Bosse Nilsson

900 g potatis, till exempel delikatesspotatis 2 msk olivolja 1 tsk flingsalt 1 krm svartpeppar 150 g körsbärstomater 150 g bondbönor eller andra valfria bönor 150 g haricots verts 200 g kantareller 1 msk smör 3 msk hackad dill 65 g småbladig sallad Garnering: Kryddgrönt, till exempel dill

Gör så här:

1. Tvätta potatisarna och halvera eller kvarta dem om de är stora. Fördela på en bakplåtspappersklädd långpanna. Häll oljan över, krydda och blanda om.

2. Rosta strax under ugnens mitt på 225 grader i ca 30–35 minuter, eller tills potatisen känns klar och har fått en fin och gyllene färg. När fem minuter återstår, tillsätt tomaterna och låt dem rostas de sista minuterna.

3. Ansa bönorna och koka dem i lättsaltat vatten i tre minuter, häll av vattnet och låt bönorna rinna av.

4. Ansa svampen, dela den om det behövs. Stek i en stekpanna tills vätskan har kokat in. Tillsätt smör och stek vidare i ett par minuter. Krydda med lite salt och peppar. Hacka dillen.

5. Blanda samman samtliga ingredienser på ett stort fat eller i en skål. Garnera med kryddgrönt.

Mango chutney-kyckling med majsstubbar

Gillar du inte kräftor kan du i stället avnjuta dessa utmärkta mango chutney-smakande kycklingben tillsammans med parmesantoppade majsstubbar.

4 portioner, 55 minuter

Mango chutney-kyckling med majsstubbar är ett bra alternativ för den som inte gillar kräftor. Bild: Bosse Nilsson

1 kg kycklingben Marinad: 2 msk flytande honung ½ dl mango chutney 2 msk kinesisk soja 1 tsk chilikrydda 1 tsk salt Garnering: Kryddgrönt Parmesantoppade majsstubbar: 2 förkokta majskolvar 2 msk smör ½ dl sweet chilisås 1 ½ dl riven parmesanost Kryddgrönt

Gör så här:

1. Putsa kycklingbenen. Blanda samman mango chutney, soja, chilikrydda, salt och peppar.

2. Pensla kycklingbenen runt om med blandningen och placera på en bakplåtspappersklädd långpanna.

3. Baka strax under ugnens mitt på 225 grader i ca 45 minuter. Vänd kycklingbenen ett par gånger under tiden och pensla med blandningen.

4. Dela varje majskolv i fem bitar. Bryn stubbarna runt om i smör. Tillsätt sweet chilisås och vänd om.

5. Rulla majsstubbarna i riven parmesanost och strö över kryddgrönt. Servera till kycklingben.

Citronpannacotta med vinbärstopp

Perfekt dessert som står klar i kylen och väntar. Toppa med vinbär, hallon eller blåbär när det är dags att servera. Annars kan bären vätska sig och förstöra pannacottan.

6 portioner, 20 minuter + 4 timmar i kyl

Citronpannacotta med vinbärstopp. Bild: Bosse Nilsson

3 gelatinblad Rivet skal av 1 ½ citron 1 vaniljstång 7 dl vispgrädde ½ dl strösocker Garnering: 1 ½ dl –2 dl vinbär Kryddgrönt: Mynta eller citronmeliss

Gör så här:

1. Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i ca 10 minuter.

2. Tvätta citronerna i ljummet vatten och riv av det yttersta gula skalet. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.

3. Placera citronskal, vaniljstång, vaniljfrön, grädde och strösocker i en kastrull. Låt blandningen koka upp och rör om noga. Tag av från plattan, låt dra i ca 10 minuter, tag upp vaniljstången.

4. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och krama ur all vätska. Rör ned bladen i gräddblandningen, rör om noga.

5. Fördela blandningen i portionsglas eller i glasskålar och ställ att stelna i kyl i ca fyra timmar.

6. Garnera med vinbär och kryddgrönt.