Kraftigt skalv vid Japans kust utanför Fukushima

Ett jordskalv har inträffat några mil utanför Japans nordöstra kust och prefekturen Fukushima, som drabbades av en kraftig jordbävning och en kärnkraftsolycka för tio år sedan. Här är staden Fukushima, i mars 2020. Arkivbild. Bild: Shizuo Kambayashi/TT-AP

Ett kraftigt jordskalv har inträffat utanför Fukushima på Japans östra kust. Skakningarna kändes ända till Tokyo, men inga större skador har rapporterats.

Preliminärt uppmäts skalvets magnitud till 7,1, enligt Japans meteorologiska institut enligt Reuters. Den amerikanska motsvarigheten USGS mäter magnituden till 7,0.

Skalvet skedde strax efter klockan 23 lokal tid (16 finsk tid) på närmare 6 000 meters djup. Epicentrum bedöms vara omkring 90 kilometer från kuststaden Namie – inte långt ifrån epicentrum för det jätteskalv för tio år sedan som orsakade enorm förödelse och tusentals människors död i just Fukushima.

Skakningarna kändes även i huvudstaden Tokyo, drygt 25 mil söderut från Namie. I prefekturerna Fukushima och Miyagi bedömdes intensiteten i den seismiska aktiviteten som en sexa på en sjugradig skala.

Det finns inga uppgifter om några större materiella skador. Vid 16-tiden svensk tid har ingen tsunamivarning utfärdats.

Namie är en spökstad efter kärnkraftsolyckan i Fukushima 2011, som följde på en kraftig jordbävning utanför kusten. Det skalvets magnitud uppmättes till 9,0. Fler än 18 000 människor förolyckades till följd av skalvet och den tsunami som uppstod.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning