Kraftiga vindar och regn inför supertyfon

Tyfonens väg. Bild: TT

Kraftiga vindar och regn har börjat dra in över huvudön Luzon i Filippinerna. Än så länge har inga översvämningar rapporterats från den nordöstliga delen av ön, som förbereder sig inför supertyfonen Mangkhuts ankomst.

Mangkhut väntas slå till med full kraft det närmaste dygnet, med vindar på över 70 meter per sekund. Minst fyra miljoner människor bor i området.

– Vi kan få vågor som är höga som fyravåningshus, säger Michael Conag, talesperson för myndigheterna.

Tyfonen beräknas bli den värsta i år i regionen.

Mot Hongkong

Tusentals människor har redan flytt sina hem, medan andra håller på att säkra tak och fönster som riskerar att blåsa bort. Lantbrukare tar in grödor som kan översvämmas, och myndigheterna gör klar utrustning för evakuering och räddningsoperationer.

– De säger att den här tyfonen är dubbelt så kraftig som den förra, det är därför vi är skräckslagna, säger Myrna Parallag, en av dem som lämnat sitt hem i norra Filippinerna.

– Vi lärde oss en läxa förra gången. Då nådde vattnet upp till vårt tak, tillägger hon.

Hongkong ligger i Mangkhuts bana och tyfonen väntas slå till mot staden vid södra Kinas kustland på söndag. Myndigheterna uppmanar människor att förbereda sig inför ovädret.

"Väldigt öde"

I Manila, som ligger söder om de områden som väntas drabbas värst, förbereder sig ett gäng svenska sjuksköterskestudenter för ovädret. Universitetet där de går har stängt och skickat hem eleverna, för att de ska kunna bunkra upp med mat och vatten.

– Vi har "utegångsförbud" men var vid lunchtid ute och gick en sväng här på området. Det var väldigt öde, bara några få arbetare som jobbade med att tömma soptunnor och rensa brunnarna för att minska risken för översvämningar, säger Jennie Hellström till SVT Nyheter.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning