Kraftiga smällar hördes innan höghuset fattade eld – polisen ber om tips

Höghuset i Björneborg kallas Keskuskartano och en stor eldsvåda på onsdagen ledde till att kring 250 personer evakuerades. Bild: Tomi Glad/Lehtikuva

Polisen har inlett en teknisk undersökning om höghusbranden i centrala Björneborg.

Polisen ber om tips av allmänheten efter höghusbranden i Björneborg förra veckan. Polisen är speciellt intresserad av om någon hört eller sett någonting mellan 17:25 och 17:35 på onsdagen, och efterlyser framför allt videoinspelningar. Tips kan skickas till vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi eller ges per telefon på numret 0504564963.

Röjningsarbetet har blivit klart och polisen har börjat en teknisk undersökning på platsen där branden antas ha börjat, alltså på vindsvåningen.

På onsdagen började höghuset i centrala Björneborg att brinna. Branden spred sig snabbt och framför allt skadades vindsvåningen, medan skadorna på översta bostadsvåningen inte var så stora som befarat.

Alla 250 personer som bor i huset evakuerades. Ingen uppges ha dött eller skadats allvarligt, men några personer togs in på sjukhus för kontroll efter att andats in rök.

Huset, som man i Björneborg kallar för Keskuskartano, stod färdigt 1962 och var på sin tid det största hyreshuset i Norden.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

6 saker att tänka på när du jämför lån

Mer läsning