Kraftiga prishöjningar på el av Helsingfors Energi

Helsingfors Energi, Helen, höjer konsumentpriserna på elektricitet. Bild: HBL-arkiv/Tor Wennström

Helsingfors Energi, Helen, som ägs av Helsingfors stad, höjer priset på el. De nya priserna träder i kraft i början av april och berör elavtal som gäller tills vidare.

Helsingfors Energi höjde priset på el senast i höstas och meddelar nu i sin kundtidning om nya prisförhöjningar. I höstas steg priserna med drygt 11 procent. Nu är höjningarna ännu större.

Priset på det vanligaste avtalet höjs med 21,6 procent och den så kallade miljövänliga vindelen och miljöelen höjs med 18 till 20 procent. Enligt Helen är orsaken till höjningarna att marknadspriset på elektricitet har stigit. Enligt Helen beror det här på att priset på utsläppsrättigheterna har höjts.

– Också bristen på vattenkraft är en av de största orsakerna till att vi är tvungna att se över våra konsumentpriser. Elens marknadspris styr våra priser och jag vågar påstå att det gäller samtliga företag på den här marknaden, säger Marko Riipinen, som är direktör för försäljning och kundtjänst vid Helsingfors Energi.

Enligt honom finns det inte en press på att ytterligare höja konsumentpriserna på el, inom den närmaste framtiden.

– Vi reagerar alltid enligt rörelserna på marknaden. Vi justerade våra priser i höstas och nu gör vi det igen. Men det finns också en möjlighet att priserna på konsumentelen sjunker i framtiden. Inget är hugget i sten, säger Riipinen.

Bolaget uppger att elräkningen blir drygt 2,40 euro i månaden dyrare för dem som bor i höghus. Om man värmer sin villa med el så är höjningen drygt 21 euro i månaden. Villor som har annat uppvärmningssystem kan räkna med en ökning på 5,40 euro i månaden.

Prishöjningarna gäller priset på elenergin och berör inte elöverföring, som sköts av det lokala nätbolaget. I Helsingfors sköts elöverföring av Helen Elnät. Priset på elöverföring i Helsingfors höjdes i fjol med 5 procent.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46