Kraftiga översvämningar hotar Torneå

Bild: Lehtikuva/Handout/Timo Hampinen

Årets översvämningar väntas bli speciellt svåra i Torneå. Räddningsverket och försvarsmakten jobbar mot klockan för att bygga skyddsvallar.

Den snabba snösmältningen orsakar trubbel i hela Lappland. Vårfloden väntas bli speciellt kraftig i Torne älv, rapporterar Finlands Miljöcentral.

I Torneå förbereder sig myndigheterna för översvämningarna. De värsta översvämningarna väntas äga rum i slutet av nästa vecka.

Vattnet hotar bland annat köpcentret Rajalla. Därtill hotas höghus och bostadshus att omgärdas av vatten. I värsta fall kan det leda till skador som räknas i miljonbelopp.

Lapplands räddningsverk bygger för närvarande skyddsvallar för att stoppa vattnet vid de mest utsatta ställena. Österbottens räddningsverk och försvarsmakten assisterar.

I Rovaniemi tros översvämningarna närma sig riskgränsen. Lapplands NTM-central och Kemijoki Oy förbereder sig för att höja vattennivån i sjön Kemijärvi för att hantera situationen.

Även i Kittilä och Ivalo är risken för vattenskador överhängande. Risken är ändå mindre än på de tidigare nämnda orterna.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00