Kraftig värmebölja i Syd- och Västeuropa – THL uppmanar till aktsamhet

Huden bör alltid skyddas mot kraftigt solljus. En solhatt, täckande klädsel och solkräm fungerar bra. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Institutet för hälsa och välfärd (THL) uppmanar alla som ska resa till Syd- och Västeuropa att vara extra uppmärksamma på den rådande värmeböljan där.

Bland annat i Tyskland, Frankrike och Italien varnas nu för temperaturer som på vissa platser till och med kan överskrida 40 grader. THL uppmanar nu alla som ska resa till dessa områden att vara extra försiktiga och skydda sig väl mot de hälsorisker värmeböljan medför.

Värmebölja är en hälsorisk speciellt för äldre och för personer som lider av en långtidssjukdom. Även barn har svårare att hantera extrem värme eftersom kroppens egen temperaturreglering inte är lika effektiv hos barn som hos vuxna.

Kontakta läkare innan avfärd

Långtidssjuka bör vara extra uppmärksamma på att sjukdomen och ens medicinering kan reagera på den kraftiga värmen. Det kan därmed vara lönt att på förhand innan resan kolla med sin läkare ifall det finns risk att ens sjukdom eller medicinering specifikt reagerar på värmebölja.

En oerhört viktig åtgärd för alla är att se till att dricka tillräckligt med vatten längs hela dagen. Dessutom är det också viktigt att få i sig saltig mat så att kroppens saltbalans hålls på en jämn nivå.

– Alkohol bör man däremot undvika eftersom det torkar ut kroppen, säger THL:s forskare Virpi Kollanus.

Att klä sig rätt under kraftig värmebölja är inte lätt. Samtidigt som man ska bära tunna kläder som kroppen enkelt kan svettas i, bör man också se till att man skyddar huden väl.

– Man bör minnas att skydda sig väl mot solstrålarna med en solhatt, täckande kläder och med solkräm, påminner Kollanus.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning