Kraftig tromb svepte fram över Pargas – se video

Skärmdump från Gränsbevakningens video. Bild: Gränsbevakningen

Gränsbevakningen har publicerat ett videoklipp på en tromb som upptäcktes i Attu i södra Pargas på fredagen.

Tromben var 300-400 meter hög och Gränsbevakningens flyg befann sig på cirka 10 kilometers avstånd från tromben.

– Det är inte ovanligt att vi ser tromber, men den här var helt klart kraftigare än de som vi har sett tidigare. Vi flög vidare och kunde inte följa den hela tiden, men jag skulle uppskatta att den höll på i 10 minuter, säger flygplanets kapten, Jukka Peitsala till Åbo Underrättelser.

Under flygningen såg besättningen ytterligare två mindre tromber.

– Man brukar se på vattenytan att det någonting på gång. Ofta tornar det också upp sig mörka åskmoln, och då är det klart att man inte flyger in i dem, säger Peitsala till ÅU.

Forecas meteorolog Jenna Salminen uppger att hon har fått information om liknande observationer i Dragsfjärd på Kimitoön. Tromben i Pargas var enligt Salminen kraftig.

– Utifrån det vi ser på videoklippet så har tromben hållit sig till havs. En sådan tromb kan lätt få en liten båt att välta. Vi har inte fått information om att det skulle ha skett sådana olyckor, säger Salminen i en intervju för Turun Sanomat.

En tromb är en kraftig virvelvind som uppstår vid kraftiga åskväder.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning