Efter ökningen – nya europeiska restriktioner

En kvinna korsar gatan i Frankrikes huvudstad Paris där nya restriktioner nu införs. Arkivbild. Bild: Thibault Camus/TT-AP

Både Frankrike och Tyskland har skärpt sina coronarestriktioner till följd av ökade smittotal i de både länderna.– Vi måste bromsa spridningen av viruset, säger Frankrikes president Emmanuel Macron.

Frankrike har utropat hälsonödläge efter ökad spridning av covid-19 i landet. Det förra nationella hälsonödläget, som utropades i våras, hävdes i juli.

Som en följd skärps en rad restriktioner och förbud för att bromsa smittan.

– Vi måste agera. Vi måste bromsa spridningen av viruset, sade Frankrikes president Emmanuel Macron under ett tv-sänt tal sent under onsdagskvällen.

Bland annat kommer utegångsförbud att införas mellan klockan 21 och 06 i huvudstaden Paris samt åtta andra städer.

Totalt kommer över 20 miljoner, av Frankrikes drygt 67 miljoner invånare, att påverkas av de nya restriktionerna.

Den franska smittspridningen påverkar även EU-parlamentet som ställer in nästa veckas möte i franska Strasbourg till följd av smittrisken. Mötet kommer istället att hållas digitalt.

Merkel: "Avgörande"

Frankrike är långt från ensamt. Runt om i Europa flaggas det nu för striktare restriktioner till följd av ökad smitta. Världshälsoorganisationen WHO kallade i ett uttalande under torsdagen situationen för "mycket oroväckande".

"Covid är nu den femte ledande dödsorsaken och gränsen 1 000 dödsfall per dag har nåtts", säger organisationen i uttalandet om situationen i Europa.

Ytterligare ett av de länder som skärper restriktionerna är Tyskland – där över 5 000 nya fall av smittan rapporterats under loppet av ett dygn.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel på onsdagens presskonferens. Bild: Stefanie Loos/TT-AP

Enligt de nya tyska reglerna blir det obligatoriskt att bära munskydd på platser där det är svårt att hålla avstånd, i områden som registrerar över 35 nya smittade per 100 000 invånare under en sjudagarsperiod.

Antalet personer som får samlas sänks även till 25 personer i offentliga miljöer och 15 i privata sammanhang. En siffra som kan komma att sänkas ytterligare om smittspridningen inte avtar.

– Jag är övertygad om att det vi gör nu är avgörande för hur vi kommer att ta oss ur denna pandemi, sade den tyska förbundskanslern Angela Merkel i samband med att restriktionerna presenterades.

Europeisk oro

Andra europeiska länder som har infört, eller kommer att införa, hårdare restriktioner är Spanien, Nederländerna och Nordirland.

I den spanska regionen Katalonien kommer bland annat barer och restauranger hållas stängda under de kommande 15 dagarna.

I Nederländernas hålls sedan onsdagen restauranger, barer och kaféer stängda och munskydd är obligatoriskt på offentlig plats inomhus för alla över 13 år. Dessutom förbjuds alkoholförsäljning kvällstid.

Utöver restriktioner så finns andra tecken på att oron för en andra smittvåg är utbredd.

I Tjeckien påbörjades under torsdagen byggnation av fältsjukhus i huvudstaden Prag till följd av en rekordökning av antalet fall i landet. Under onsdagen rapporterade tjeckiska myndigheter strax under 10 000 nya fall av smittan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning