Kina: Lungsjukdomen smittar mellan människor – har spridit sig till Sydkorea

En patient tas in på sjukhus i helgen i kinesiska Wuhan. Bild: Lehtikuva-AFP

Fler än 200 personer har smittats i den mystiska sarsliknande lungsjukdomen. Nu meddelar kinesiska myndigheter att viruset smittar mellan människor.

– Överföring mellan människor kan nu bekräftas, säger den högt uppsatte forskaren Zhong Nanshan, verksam vid Kinas nationella hälsovårdsnämnd, till nyhetsbyrån AFP.

Kina rapporterar att 139 nya fall av viruset upptäckts i helgen. En tredje person rapporteras också ha avlidit i sjukdomen. Beskedet kommer dagen efter att Kinas hälsodepartement uppgett att utbrottet var under kontroll.

– Den här nya informationen har definitivt ändrat synen för oss inom folkhälsan. De 139 nya fallen gör att det är fler än 200 fall i Kina, säger Alexandra Phelan, forskare i global hälsa med inriktning på infektionssjukdomar vid det amerikanska universitetet Georgetown.

Phelan beskriver det som bekymmersamt om viruset kan överföras mellan människor.

Sjukvårdspersonal smittad

Två av de senaste fallen upptäcktes i Peking, och ett i Guangdongprovinsen i södra Kina, vilket bekräftar spridning utanför Wuhan, den stad där sjukdomen upptäcktes. Enligt Zhong Nanshan har två personer i Guangdong smittats av familjemedlemmar som besökt Wuhan. Fjorton av de smittade i Kina är sjukvårdspersonal som behandlat personer med sjukdomen, berättar Zhong för AFP.

Dessutom har en kinesisk kvinna i 35-årsåldern insjuknat i Sydkorea. Hon besökte huvudstaden Seoul enligt koreanska myndigheter som nu undersöker vilka som kan ha kommit i kontakt med henne under vistelsen och ombord på flygplanet. Kvinnans sjukdom upptäcktes i ett relativt tidigt stadium.

"Oron har ökat"

170 patienter i staden Wuhan i Kina vårdas dessutom fortfarande på sjukhus vilket väcker frågor kring om det kan finnas fler oupptäckta fall i samhället och om personer som inte visar symtom kan vara smittsamma, säger Phelan.

– Jag skulle säga att oron har ökat under de senaste 24 timmarna.

Enligt en rapport från Centrum för global analys av infektionssjukdomar (MRC) vid Imperial College i London, vilken publicerades i fredags, kan så många som 1 700 personer ha smittats. Alexandra Phelan tror att det kan stämma.

– Det hör till sakens natur att man inte fångar upp alla fall, säger hon.

Oro inför nyåret

Även om utbrottet växer tycks det som att världen dragit flera lärdomar av sarsepedemin för knappt 20 år sedan, säger den svenska statsepidemiologen Anders Tegnell.

– Det jag har tagit fasta på är hur väl informationen sprids, jämfört med tidigare då det varit mer oklart, säger Tegnell.

Statsepidemiologen framhåller att kinesiska myndigheter tycks ha varit väldigt öppna med information om utbrottet till befolkningen. Två av de nya fallen upptäcktes i Peking, och en i Guangdongprovinsen i södra Kina, vilket tyder på spridning utanför Wuhan, den stad där sjukdomen upptäcktes.

Dessutom är fem patienter i provinsen Zhejiang i östra Kina i karantän och vårdas för problem med luftvägarna, men om de smittats av det aktuella viruset är ännu inte bekräftat, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Enkla tips

Kina har laddat upp virusets gensekvens, vilket gör att andra länder kan kontrollera eventuella misstänkta fall. Alexandra Phelan säger att mer analys av viruset behövs, dels för att se om det förändras, dels för att lära sig mer om de grundläggande egenskaperna – varifrån det kommer och hur det sprids.

Trots den kraftiga ökningen av fall säger Phelan att risken för den breda allmänheten antagligen är låg, och att man kommer långt med vanligt vett.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd THL är risken för att viruset sprids till Finland mycket liten. Sjukhusen i Finland har god beredskap att vårda och isolera personer som smittats av virus av den här typen, enligt THL. Det finns inte heller några ändrade reserekommendationer för Kina från utrikesministeriet.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning