Kraftig flodvåg i populär bergsravin – minst tio döda

Minst tio människor har omkommit i en kraftig flodvåg som dragit fram i en ravin i södra Italien. Tolv är skadade och minst fem saknas fortfarande, enligt nyhetsbyrån Ansa.

Tjugotre personer, varav två barn, har räddats i nationalparken Pollino i regionen Kalabrien, som är populär bland vandrare. Tolv av dem skadades i flodvågen, som orsakats av kraftiga regn i en bergsravin.

– Flodvågen kom helt plösligt. Vi hade inte tid att reagera eller göra någonting, så jag hade bara tur att jag klarade mig, säger en gråtande nederländsk turist till tidningen Corriere della sera.

– Det är helt otroligt. Helvetet. Jag är helt utan ord och kan inte sluta gråta över de som inte hade lika tur som jag, tillägger turisten.

Bild: Lehtikuva/AFP/Kontrolab

Söker efter fler

De mest allvarligt skadade personerna har förts med ambulanshelikopter till sjukhus i staden Cosenza.

Det är oklart hur många som fortfarande saknas efter händelsen. Räddningsmanskap har under natten tagit sig ned i den kilometerdjupa ravinen med hjälp av rep för att söka efter fler människor.

– Några av offren var ute på guidade turer, men andra hade tagit sig ut på egen hand, vilket gör det svårt att veta hur många som saknas, säger borgmästaren Mimmo Lo Polito till tidningen.

– Ravinen fylldes med vatten på väldigt kort tid och de här människorna slungades ut som kulor. De hamnade runt tre kilometer längre ned i dalen, säger Carlo Tansi vid räddningstjänsten i Kalabrien till Rai News.

Svår terräng

Samtliga offer tros vara italienska turister.

– Det är väldigt svår terräng som är full av hinder på grund av områdets utformning, säger Eugenio Facciolla, åklagare i regionhuvudstaden Catanzaro, enligt Reuters.

Han uppger att räddningspersonal under natten har arbetat med strålkastare och försökt hitta områden där människor kan ha överlevt efter att ha landat på små landremsor eller öar i vattendraget.

Nationalparken Pollino i regionen Kalabrien har en dalgång på cirka 13 kilometer som omges av ungefär 600 meter höga stenväggar.

Minst tio människor har omkommit i den kraftiga flodvågen i södra Italien. Sökandet efter överlevande fortsätter under natten. Bild: LEHTIKUVA / AFP / Kontrolab

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning