Tolv döda, många svårt skadade i Londonbrand

Bild: Lehtikuva/AFP/Giulio Thuburn

Minst tolv människor omkom i den omfattande branden i ett 24-våningshus i västra London. Antalet dödsoffer väntas stiga, uppger polisen. Närmare 80 människor har skadats och 18 vårdas för livshotande skador, rapporterar Reuters.

"Antalet förväntas stiga under det fortsatta komplicerade räddningsarbetet de kommande dagarna", säger polischefen Stuart Cundy till nyhetsbyrån AFP.

Branden startade mitt i natten i hyreshuset på Latimer Road i västra London. Uppgifterna om hur många människor som fanns i huset är osäkra men huset har 120 lägenheter och minst 200 personer bor i dem.

Enligt ambulanstjänsten har 68 personer förts till sex sjukhus för vård. Ytterligare tio personer har på egen hand uppsökt sjukhus. Av de skadade har 18 personer livshotande skador, uppger en talesperson för ambulanstjänsten.

Branden i höghuset Grenfell Tower började före klockan ett på natten lokal tid. Räddningsmanskapet var där på sex minuter.

Huset är beläget på Latimer Road i arbetarklassområdet North Kensington nära Notting Hill.

Huset är byggs på 1970-talet och har 24 våningar och 120 bostäder.

En större renovering slutfördes i fjol våras. Bland annat värmesystemet och varmvattensystemet förnyades.

Orsaken till branden är ännu okänd, men en grupp boende hade varnat för att det fanns risk för en brand i huset.

Enligt gruppen var det nära att det hade uppstått en eldsvåda 2013, men ingen lyssnade på invånarnas oro.

Över 50 personer har förts till sjukhus. Polisen har bekräftat sex dödsoffer, men siffran befaras stiga.

Källor: AFP, Guardian, Telegraph, BBC (FNB)

Rop på hjälp

Branden ska ha spridit sig snabbt genom huset. Det finns många vittnesuppgifter om människor som stått i fönstren till sina lägenheter och desperat ropat på hjälp.

– Det var en kvinna med ett barn. Jag såg hur hon vinkade för kanske 30 minuter sedan. De sprutade vatten på hennes fönster, sade en man i morse till tidningen The Guardian.

Jody Martin, en av brandmännen som kom först till platsen, säger till BBC att han inte tror att någon klarat sig ut ur den övertända byggnaden utan hjälp. Han berättar att trapphusen och våningsplanen var helt rökfyllda.

– Jag såg en person falla ut, jag såg en kvinna som höll sitt barn ut genom fönstret. Jag skrek till alla att de skulle ta sig ut men de sa att de inte kunde lämna sina lägenheter, eftersom det var så mycket rök i korridorerna.

Den kraftiga rökutvecklingen syns på långt håll. Bild: EPA/ANDY RAIN

Huset rökfylldes

Räddningstjänstens första bil var på plats sex minuter efter att larmet om branden kom. Omkring 200 brandmän kämpade mot lågorna som snabbt slukade huset bit för bit, samtidigt som rökdykare gav sig in i byggnaden för att hjälpa människor att ta sig ut.

En man som LA Times pratat med flydde genom röken från 17:e våningen tillsammans med sin 68-åriga släkting.

– När jag tittade ut genom fönstret såg jag hur branden rasade. Jag väckte min äldre släkting och vi började röra oss neråt. Det var svårt för henne och ju längre ned vi kom desto tjockare blev röken. Men när jag såg en brandman förstod jag att det fanns en väg ut, säger han.

Väl ute kunde mannen och hans släkting se hur folk lutade sig ut genom fönstren på 19:e och 20:e våningen.

– "Ta er ut, ta er ut!", ropade vi. Röken var tjock när vi tog oss ut, gud vet hur.

Hadil Alamily säger till tidningen att hon såg en man som blinka med sin ficklampa och ropade på hjälp, men ingen hjälpte honom.

– Han kastade en madrass ut genom fönstret. Han brann och hoppade, säger hon.

Många kan vara kvar

Chefen för Londons räddningstjänst, Dany Cotton, säger i ett uttalande att brandens saknar motstycke.

– Under mina 29 år som brandman har jag aldrig sett något av den här omfattningen.

Hon säger att brandpersonalen i ett tidigt skede lyckade rädda ett stort antal personer från olika våningar i huset. Men enligt polisen kan ännu människor, oklart hur många, finnas kvar i den utbrända byggnaden.

– Det kan finnas människor i huset som ännu inte hittats, säger polischefen Stuart Cundy, under en presskonferens.

Släckningsarbetet pågår fortfarande. Man befarar att skyskapan ska rasa. Bild: ANDY RAIN

Inte under kontroll

Mer än ett halvt dygn efter att branden startade var den ännu inte under kontroll. Tidigare på dagen befarade man att huset var så illa skadat att det fanns risk för att det skulle rasa. Men sedan byggnadsingenjörer undersökt byggnaden kunde man konstatera att den fortfarande är stabil och säker för räddningspersonalen att jobba i.

Släckningsarbetet beräknas pågå åtminstone ytterligare ett dygn.

Vad som orsakade branden och dess snabba förlopp är ännu inte känt. Vittnen har berättat att elden spred sig snabbt längs fasaden på huset vilket startat spekulationer om att den nyligen renoverade fasadbeklädnaden bidragit till katastrofen. Men byggfirman som ansvarade för renoveringen skriver i ett uttalande att det de uppfyllt alla gällande säkerhets- och brandskyddskrav.

"Brydde mig inte om brandalarmet"

The Guardians reporter pratat med gick inget centralt brandlarm i huset när eldsvådan startade.

– Jag hörde min grannes brandvarnare men brydde mig inte om det. Sedan hörde jag en annan granne skrika, säger mannen som inte vill uppge sitt namn.

Bilder och videomaterial som lagts upp på sociala medier visar kraftiga lågor som slår ut från stora delar av byggnaden.

"Rökdykare arbetar extremt hårt under svåra förhållanden för att bekämpa den här branden. Det här är en stor och väldigt allvarlig händelse och vi har använt många resurser och specialredskap", skriver Dan Daly, biträdande räddningsledare vid Londons räddningstjänst, i ett inlägg på Facebook.

Larmet kom strax efter ett

Omkring 40 brandbilar och 200 brandmän finns på platsen och arbetar med att försöka få kontroll på branden.

– Jag är helt täckt i aska och jag är 100 meter från branden, säger George Clarke, som bor i närheten och vaknade av ett brandlarm, till Radio 5 Live.

– Det är helt hjärtskärande, jag har sett någon som lyst med en ficklampa på högsta våningen, de kan inte ta sig ut, fortsätter han.

Invånarna som bor i närheten av den brinnande byggnaden evakueras och vägar i området har spärrats av, rapporterar The Guardian.

– De gör ett fantastiskt arbete med att försöka få människor ut ur byggnaden, det är fruktansvärt, säger Clarke.

Larmet om branden kom strax efter klockan ett på natten lokal tid.

Det höga bostadshuset, som ligger i närheten av stadsdelen Notting Hill i västra London, byggdes på 1970-talet.

"Stanna inne"

Londons borgmästare Sadiq Khan säger i en intervju med Radio 4 att det finns frågor som måste besvaras om de brandinstruktioner som hyresvärden gett de boende.

Enligt The Guardian var instruktionen att stanna inne i lägenheten vid brand eftersom huset var byggt med hög brandsäkerhet med lägenhetsdörrar som motstår brand i 30 minuter. "Det är gott om tid för att brandkåren ska hinna fram", skrev värden i instruktionen.

– Som tur är stannade de boende inte i sina lägenheter utan flydde till säkerhet, säger Sadiq Khan.

Läs BBC:s nyhet.

Brandne började i natt. Bild: Lehtikuva/AFP/Jonathan Kelly

Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Det höga bostadshuset ligger i närheten av stadsdelen Notting Hill. Bild: EPA/ANDY RAIN

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning