Kräftcheesecake med sparris och pepparrot

Snyggt och gott på trettondagsbordet. Bild: Janerik Henriksson/TT

Varför inte slå till lite extra på trettondagen? En cheesecake med kräftstjärtar är festligt och är både vackert och gott.

För 6–8 portioner, 3 timmar

200 g kavring

3 msk smält smör

1 knippa grön sparris

3 gelatinblad

400 g Philadelphiaost

2 dl gräddfil

2–3 msk riven pepparrot, eller efter smak

1 citron

1 knippa dill, finskuren

1 kruka/knippa gräslök, finskuren

salt

nymalen svartpeppar

cirka 300 g kräftstjärtar i lag

ärtskott

Gör så här:

1. Skär bort kanterna på brödet och bryt i bitar. Mixa i matberedare. Tillsätt smör och mixa lite till. Tryck ut blandningen i en smord springform, cirka 24 centimeter i diameter. Ställ i kylen i minst 1 timme.

2. Koka sparrisen i 1 minut. Ta upp, lägg i isvatten och låt svalna. Lägg gelatin i blöt i kallt vatten.

3. Rör ihop Philadelphiaost, gräddfil, pepparrot och rivet citronskal. Tillsätt dill och gräslök samt lite citronsaft, salt och peppar. Hacka hälften av kräftorna grovt (spara lite spad).

4. Krama ur gelatinet och smält i en kastrull med lite sparad kräftspad. Rör ned i blandningen och tillsätt hackade kräftstjärtar. Häll ut röran på pajbottnen. Fördela sparrisen ovanpå och ställ i kylen minst 2 timmar.

5. Lossa försiktigt på kanten. Dekorera med hela kräftstjärtar och ärtskott.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning