Kräftcheesecake med sparris och pepparrot

Snyggt och gott på trettondagsbordet. Bild: Janerik Henriksson/TT

Varför inte slå till lite extra på trettondagen? En cheesecake med kräftstjärtar är festligt och är både vackert och gott.

För 6–8 portioner, 3 timmar

200 g kavring

3 msk smält smör

1 knippa grön sparris

3 gelatinblad

400 g Philadelphiaost

2 dl gräddfil

2–3 msk riven pepparrot, eller efter smak

1 citron

1 knippa dill, finskuren

1 kruka/knippa gräslök, finskuren

salt

nymalen svartpeppar

cirka 300 g kräftstjärtar i lag

ärtskott

Gör så här:

1. Skär bort kanterna på brödet och bryt i bitar. Mixa i matberedare. Tillsätt smör och mixa lite till. Tryck ut blandningen i en smord springform, cirka 24 centimeter i diameter. Ställ i kylen i minst 1 timme.

2. Koka sparrisen i 1 minut. Ta upp, lägg i isvatten och låt svalna. Lägg gelatin i blöt i kallt vatten.

3. Rör ihop Philadelphiaost, gräddfil, pepparrot och rivet citronskal. Tillsätt dill och gräslök samt lite citronsaft, salt och peppar. Hacka hälften av kräftorna grovt (spara lite spad).

4. Krama ur gelatinet och smält i en kastrull med lite sparad kräftspad. Rör ned i blandningen och tillsätt hackade kräftstjärtar. Häll ut röran på pajbottnen. Fördela sparrisen ovanpå och ställ i kylen minst 2 timmar.

5. Lossa försiktigt på kanten. Dekorera med hela kräftstjärtar och ärtskott.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning