Köttkastande huliganer anföll vegankafé i Tbilisi

Kiwi Café i Tbilisi blev i söndags skådeplats för ett märkligt för bråk då objudna gäster vandrade in med köttstycken. Bild: Kiwi Café/Facebook

Beväpnade med korvkringlor, köttstycken och fisk tog sig en grupp som beskrivs som högerextremister in i ett vegankafé i Georgien.

Det som skulle vara en lugn visning av en engelskspråkig serie i den georgiska huvudstaden Tbilisi slutade i tumult efter att en grupp män började slänga kött omkring sig.

– Knappt tio män kom in i kaféet och började skrika högt. De bar på grillkött och korvar som de slängde på oss. Personalen bad dem lugna sig och vara tysta men de slutade inte, berättar Tbilisi-bon Nono Antadze Facebook.

I stället för att dämpa volymen började inkräktarna demonstrativt både tugga i sig och slänga omkring sig av köttet. Slutligen tände inkräktarna cigaretter inne i kaféet, vilket inte är tillåtet enligt ställets egna regler.

Kafégästerna försökte få ut bråkmakarna på gatan för att få slut på tumultet. Men då blandade sig grannar i bråket.

– Det blev en kaotisk situation där vissa av dem hjälpte bråkstakarna, andra hjälpte veganerna och största delen stred mot bägge, säger Antadze.

Han berättar att bartendern ringde polisen men provokatörerna hade hunnit lämna platsen innan de anlände.

Oro för högerextremism

Kaféet som slog upp dörrarna i stadens historiska centrum för ett år sedan är populärt bland utlänningar och lockar en alternativ publik.

Nono Antadze förklarar att det finns vissa som motsätter sig allt de upplever som "icke-georgiskt" beteende – men han förstår inte varför männen ville störa kafébesökarna.

– Jag vet inte, jag tror de tillhör en georgisk nynazistisk grupp som beter sig aggressivt mot liberala personer. De säger att en vegan också störde deras bar.

Enligt kaféets Facebooksida ryktas det att intrånget initierats av en grupp som kallar sig för Bergmann-rörelsen och som uppges stödjas av ryska intressegrupper. Georgien blev självständigt från Ryssland 1991.

I en skrivelse på Facebook säger kaféet att de upplever att vissa grannar är negativt inställda till deras verksamhet. Trots den negativa stämningen och störningarna kommer kaféet att hålla öppet och fortsätta ta emot "alla kunder oberoende av nationalitet, ras, utseende, ålder, kön, sexuell inriktning eller religion".

Tror du att de kommer att komma tillbaka igen?

– Kan hända, det skulle inte förvåna mig, säger Antadze.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning