Kotti får brottas med grekerna i kväll

Veteranen Tuukka Kotti har varit ett av den blåvita EM-truppens utropstecken. Bild: Roni Rekomaa / Lehtikuva

36-åringen Tuukka Kotti är mest känd som en tapper försvarsspelare men med hemmapublikens stöd bakom ryggen har han i EM också stött laget i offensiven.

Under hela Finlands EM-projekt har både tränare och spelare understrukit ett "laget före individen"-tänk. Det har ingen skillnad hur bra Petteri Koponen eller Lauri Markkanen spelar om kollektivet underpresterar. En spelare som utmärkt sig bakom stjärnornas bravader är landslagsveteranen Tuukka Kotti, 36, som också är Helsingforsklubben Seagulls nyförvärv.

Han är främst känd som en slitvarg vars styrkor finns i defensiven. I EM 2017 spelar han ändå med ett poängsnitt på 8,7, bättre än någonsin förr i en storturnering. I förlängningssegern mot Frankrike var han lagets nästbästa poängplockare tillsammans med Sasu Salin med sina 14 poäng på bara 22 minuter.

– Visst är jag nöjd med hur jag spelat, men det finns alltid sånt som man kan förbättra på. Men i sig har det känts avslappnat och bra och jag har fått en grym adrenalinkick av hemmapublikens stöd, säger Kotti.

– Men inte räcker det här ännu till att nå medalj. Vi siktar på att förbättra hela tiden.

I gruppspelets nästsista match mot gruppfyran Grekland får sannolikt Kotti jobba hårt i defensiven. Grekerna är stora, starka och vill ta sig till korgen.

– Jag förväntar mig först och främst en grym stämning igen. Matcherna har varit otroliga evenemang. Vi måste kämpa på samma sätt som tidigare. Grekland är ett lag som vill spela bollen till korgen, till skillnad från våra tidigare motståndare. Vi måste vara vakna i post- och hjälpförsvaret.

– Greklands trupp är grymt namnstark. Vi måste kämpa tillsammans för att klara oss, säger Kotti.

Ingen Wilson på träningarna

Vristskadade Jamar Wilson tränade inte med laget under morgonpasset i arenan. Den andra vristskadade spelaren Mikko Koivisto tränade lätt, men det verkar osannolikt att han spelar i kväll mot Grekland. Både Wilson och Koivisto spelar guardpositionen, vilket tyder på att Koponen och Teemu Rannikko får jobba extra hårt i kväll och att coach Henrik Dettmann kan tvingas tänka om med spelarrollerna.

Finland-Grekland i kväll klockan 20.00.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning