Kottbyelever flyttas till finsk skola i höst

Femmorna och sexorna flyttar från Kottby lågstadieskola. Bild: Karl Vilhjálmsson

Årskurserna fem och sex i Kottby lågstadieskola flyttas till finska Yhtenäiskoulu en kilometer bort i augusti. Det beslöt Utbildningsnämndens svenska sektion på torsdagskvällen.

Orsaken till flytten, som sägs vara tillfällig, är att de 49 Kottbyeleverna inte längre ryms i skolhuset vid Pohjolagatan i Helsingfors.

– Vi kommer nu att fokusera på att göra flytten så smidig som möjligt för eleverna och fokusera på det positiva, säger Magdalena Lindberg, direktionsordförande i Kottby skola.

I finska skolan Yhtenäiskoulu finns redan 258 finska elever i klasserna 1–9. Men eftersom gymnasiet som tidigare verkade i byggnaden flyttat bort finns det plats för Kottbyeleverna. Skolan har frigjort tre tomma klassrum för Kottbyklasserna i en egen korridor. Lindberg ser flytten som ett steg i rätt riktning.

– Vi har jobbat för att få mer utrymme en lång tid. I och med detta har vi möjlighet att ha mindre gruppstorlekar och även rekrytera en extra lärare, vilket vi är lyckliga för.

Lindberg tror att den största oron över flytten kommer från föräldrarnas håll – när eleverna i Kottby skola tillfrågats har de enligt henne inte varit negativt inställda.

– Visserligen är oron från föräldrarnas håll berättigad hos dem som har tvåspråkiga barn med svag svenska.

Enligt henne är den finska skolan positivt inställd och man hoppas på ett gott samarbete över språkgränserna.

– Vi väljer att inte se det som att den finska skolan tar ett språk från oss, utan som att vi kan ge dem ett språk.

Flytten är en tillfällig lösning och tanken är att eleverna ska stanna i det finska skolhuset i ett till två år.

– Det finns ingen orsak till att det här inte skulle stämma, men vi vet ju att processerna har gått långsamt tidigare.

I höst fortsätter utredningarna av skolnätet i norra området, där det är trångt på många håll såväl på dagis som i skolorna. Ursprungligen var tanken att ett förslag till revidering av skolnätet skulle vara klart för ett år sedan, men ärendet har dragit ut på tiden.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning