Köttbullar med rosmarin

Rosmarin, citronskal och parmesanost ger italiensk touch åt köttbullarna som sjuds i tomatsås. Bild: Lee Kearney/TT

Får köttbullarna koka i tomatsåsen bli de saftiga och goda. Självklart serveras de med rosmarin, vitlök, parmesan och pasta.

4 portioner, 40 minuter

ca 500 g nötfärs

1 ägg

1/2 dl ströbröd

1 finhackad vitlöksklyfta

1 tsk finhackad rosmarin

1 tsk finrivet citronskal

1 dl finriven parmesanost

1 nypa chiliflakes

ca 1/2 tsk salt

svartpeppar

Tomatsås:

2 msk olivolja

1 finhackad vitlöksklyfta

1 burk (400 g) körsbärstomater

Till servering:

4 portioner spagetti

färskriven parmesan

gröna blad

Gör så här:

1. Lägg nötfärsen i en bunke och knäck i ägget. Tillsätt ströbröd, vitlök, rosmarin, citronskal, parmesanost och krydda med chiliflakes, salt och peppar. Blanda och späd eventuellt med lite vatten för en smidig färs. Rulla stora köttbullar.

2. Hetta upp en kastrull med olivolja och fräs vitlöken i ett par minuter. Passa noga så att den inte bränns. Häll i tomaterna och smaka av med salt och peppar. Låt koka i 10 minuter.

3. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.

4. Lägg ned köttbullarna i såsen och se till att de täcks. Sjud i 15 minuter, rör om då och då.

5. Servera med nykokt pasta och riven parmesan. Lite gröna blad är gott till.

Maria Zihammou/TT

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03