Köttbullar från Afrika

Afrikansk kryddning är spännande och frukter ingår ofta i smakbilden. Bild: TT

Afrikansk mat är det inte så vanligt att man tillagar. Här är en rätt som lär dyka upp fler gånger på matbordet.

Nordafrikanska lammfärsbullar

För 4 personer, 30 minuter

600 g lammfärs

2 vitlöksklyftor

1 krm mald koriander

1 tsk spiskummin

1 msk fint riven färsk ingefära

1 tsk rivet citronskal

saften från 1 citron

salt och peppar

1 msk vetemjöl

rapsolja

Att äta till:

4 dl couscous

4 dl vatten

1 tärning grönsaksbuljong

1 msk olivolja

1 dl finhackade aprikoser (torkade)

1 dl russin

1 dl finhackad bladpersilja

2 msk finhackad färsk mynta

Till garnering:

tomatklyftor

rucola

Gör så här:

1. Blanda lammfärs med rivna vitlöksklyftor, koriander, spiskummin, riven ingefära, rivet citronskal och -saft, salt och peppar. Stabilisera färsen med vetemjöl och forma till ganska stora köttbullar.

2. Stek i rapsolja. Vänd dem flera gånger under stekningen. Beräkna stektiden till 8 minuter.

3. Koka upp vatten och en tärning grönsaksbuljong. Dra kastrullen från värmen och vänd ned couscousen. Låt dra under lock 5 minuter. Fluffa upp couscousen med olivolja och rör ned hackade aprikoser, russin, bladpersilja och mynta. Lägg den som bädd och köttbullarna över. Servera med tomatklyftor och rucola.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning