Kotkaniemi inleder säsongen i Montreal – blir första 2000-födda spelaren i NHL

Jesperi Kotkaniemi valdes som NHL-draftens totalt tredje spelare av Montreal Canadiens. Bild: Ron Jenkins / AFP / Lehtikuva

Nu är det klart att Jesperi Kotkaniemi inleder säsongen i NHL. Om han spelar i debuten skriver han dessutom historia. – Det här har varit min dröm sedan jag var en liten pojke, säger Kotkaniemi till Montreal Gazette.

På lördag bekräftade Montreal Canadiens chefstränare Claude Julien det många redan anat: Jesperi Kotkaniemi får en plats i Montreals NHL-trupp.

Centern som spelade i Ässät i fjol har imponerat under försäsongen och gjort tre poäng på fem träningsmatcher.

– Jag är väldigt ivrig, säger Kotkaniemi i en video på Twitter.

Enligt Montreal Gazette blir Kotkaniemi den första spelaren född på 2000-talet att spela i en av de fyra stora amerikanska proffsligorna NHL, NBA, MLB eller NFL.

NHL-säsongen inleds natten till torsdag och matchen mellan Montreal och Toronto är den första som spelas i ligan. Kotkaniemi är inte den enda 2000-födda liraren som förväntas få speltid i NHL den här säsongen. Svenska storlöftet Rasmus Dahlin förväntas till exempel spela för Buffalo.

Kotkaniemi är ett stort framtidsnamn och draftades som tredje spelare totalt i somras. Förra säsongen spelade han i Ässät och gjorde 29 poäng (10 +19) på 57 matcher. I landslaget har han tagit ett U18-guld och ett U18-silver.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning