Kotkaniemi inleder säsongen i Montreal – blir första 2000-födda spelaren i NHL

Jesperi Kotkaniemi valdes som NHL-draftens totalt tredje spelare av Montreal Canadiens. Bild: Ron Jenkins / AFP / Lehtikuva

Nu är det klart att Jesperi Kotkaniemi inleder säsongen i NHL. Om han spelar i debuten skriver han dessutom historia. – Det här har varit min dröm sedan jag var en liten pojke, säger Kotkaniemi till Montreal Gazette.

På lördag bekräftade Montreal Canadiens chefstränare Claude Julien det många redan anat: Jesperi Kotkaniemi får en plats i Montreals NHL-trupp.

Centern som spelade i Ässät i fjol har imponerat under försäsongen och gjort tre poäng på fem träningsmatcher.

– Jag är väldigt ivrig, säger Kotkaniemi i en video på Twitter.

Enligt Montreal Gazette blir Kotkaniemi den första spelaren född på 2000-talet att spela i en av de fyra stora amerikanska proffsligorna NHL, NBA, MLB eller NFL.

NHL-säsongen inleds natten till torsdag och matchen mellan Montreal och Toronto är den första som spelas i ligan. Kotkaniemi är inte den enda 2000-födda liraren som förväntas få speltid i NHL den här säsongen. Svenska storlöftet Rasmus Dahlin förväntas till exempel spela för Buffalo.

Kotkaniemi är ett stort framtidsnamn och draftades som tredje spelare totalt i somras. Förra säsongen spelade han i Ässät och gjorde 29 poäng (10 +19) på 57 matcher. I landslaget har han tagit ett U18-guld och ett U18-silver.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39