Kotkaniemi imponerar – "vet inte om han har några svagheter"

Jesperi Kotkaniemi har överträffat förväntningarna med sitt mogna spel i Montreal. Bild: Lehtikuva/Bruce Bennett

Jesperi Kotkaniemi får chansen i NHL redan i höst.

Jesperi Kotkaniemi var ett oväntat stjärnskott inför NHL-draften, där legendariska Montreal Canadiens reserverade honom som trea totalt. Den Ässätfostrade centerforwarden Kotkaniemi, 18, har övertygat klubbledningen under försäsongen och inleder med största sannolikhet säsongen i NHL.

– Just nu är det svårt att se att vi inte har honom i laguppställningen, säger Montrealtränaren Claude Julien till Sportsnet.

"Visar inga svagheter"

I en av försäsongens svåraste matcher mot ärkerivalen Toronto mötte Kotkaniemi elitcentrarna Auston Matthews, John Tavares och Nazem Kadri. Kotkaniemi spelade totalt 12.15, 4.07 mot Matthews, 3.33 mot Tavares och 1.39 mot Kadri och hans kedja hade mer än 50 procent av puckinnehavet, trots att Montreal förlorade med 3-5.

– Jag vet inte om han har några specifika svagheter. Han visar inga, säger Julien.

Kotkaniemis spelsinne och magiska passningar har förtjusat lagledningen. På förhand sett är det hans storlek och skridskoåkning som väckt frågetecken, men hans attityd har gottgjort för en stor del av hans brister.

Säsongstart mot Toronto

– Han är en artonåring som fortfarande har tid att bli större och starkare. Men också i det avseendet sköter han sig själv bra. Det finns spelare som har betydligt mera problem i fysiska situationer än han, säger Julien.

Montreal kommer troligen att inleda säsongen med Kotkaniemi och Phil Danault som centrar för de två första kedjorna. Tomas Plekanec och Matthew Peca leder tredje och fjärde kedjorna.

Canadiens möter ännu Ottawa i den sista träningsmatchen natten till söndag. Natten till torsdag kör säsongen i gång i Toronto med en prestigematch mot Toronto.

Jokiharju inleder i Chicago

Kotkaniemi är en av flera blåvita stortalanger som försöker etablera sig i NHL i vinter. Miro Heiskanen är så gott som given i Dallas laguppställning och Henri Jokiharju får en chans i Chicagos uttunnade försvar. Båda valdes i den första omgången i NHL-draften 2017. Jesse Puljujärvi (Edmontons förstaval i draften 2016) slåss om en plats i Edmonton, men Olli Juolevi (Vancouvers förstaval i draften 2016) får inleda i Vancouvers farmlag.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46