Kotkaniemi hett namn inför NHL-draften

Jesse Kotkaniemi slog igenom i U18-VM i Ryssland. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Jesperi Kotkaniemi hyllas av talangscouterna.

Det råder inget tvivel om att den svenska backtalangen Rasmus Dahlin blir vald till först i NHL-draften. Talangscouterna har dreglat över Dahlin redan i ett par års tid och jämfört honom med bland annat Erik Karlsson. Det är Buffalo som väljer först och lägger vantarna på Dahlin.

Nästan lika säkert är det att Carolina väljer den ryska forwarden Andrei Svetjnikov som tvåa. Det sker alltid överraskningar, men i scouternas ögon är de här två i en klass för sig.

Kotkaniemi på väg uppåt

Därefter är det inte lika säkert. Jesperi Kotkaniemis kurs har stigit som en raket efter succén i U18-VM i april i Ryssland, då Finland tog guld. Enligt Sportsnet är Montréal Canadiens ute efter Kotkaniemi, den högst rankade centerforwarden i årets draft. Montréal väljer som tredje lag, men kan tänka sig att göra en bytesaffär så länge laget får Kotkaniemi.

Kotkaniemi gjorde 10 mål och totalt 29 poäng i sin debutsäsong i ligan för Ässät. I U18-VM var han på hugget med 3+6=9 poäng i 7 matcher. Han har förbättrat sin skridskoåkning, men har ett bra spelsinne och bra karaktär.

– Han är skicklig, undviker inte tvekamper och är oberäknelig, säger en talangscout till The Hockey News.

Kupari i första omgången?

I Sportsnets mock draft väljer Arizona Coyotes Kotkaniemi som femma. TSN har också placerat Kotkaniemi som femma i sin slutliga draftranking.

Kärpätforwarden Rasmus Kupari är en annan finländare som troligen blir vald i den första draftomgången. Sportsnet har tippat att han blir vald av Philadelphia Flyers som fjortonde totalt. "Mycket bra skridskoåkning och ett farligt skott", skriver Sportsnet, men: "han måste jobba spelet utan puck".

– Han är en bra spelare, men han behöver mogna mentalt, säger en scout till The Hockey News.

Anfallsspelarna Jesse Ylönen och Sampo Ranta kan också bli valda i ett tidigt skede – Jesse Ylönen är den före detta NHL-spelaren Juha Ylönens son. Allt som allt är det enligt Sportsnet cirka 50 spelare som kan bli valda bland de 31 första.

NHL-draften, Dallas 22-23 juni.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46