Kostnad eller pålitlighet?

Trots 29 000 utbyggda vindmöllor har Tyskland och Danmark Europas högsta konsumentpris på el i kombination med kraftigt ökade koldioxidutsläpp.

Med anledning av Torsten Fagerholms ledare (HBL 25.2): Hur gick det i Tyskland då den traditionella elproduktionen inte längre lönar sig? För att över huvud taget få elenergi när den behövs betalas subvention till dessa "stabila" leverantörer. Slutresultatet är att både vindkraft och traditionell elproduktion subventioneras. Trots 29 000 utbyggda vindmöllor har Tyskland och Danmark Europas högsta konsumentpris på el i kombination med kraftigt ökade koldioxidutsläpp. För att inte tala om vindkraftens påverkan på hälsa och miljö. Är det så vi vill ha det. Mera plattskatter?

Japans lösning är att man i snabb takt bygger 22 toppmoderna kolkraftverk. Kinas lösning är att man inom några få år byggt ut kolkraften så att den är lika stor som hela Europas, det vill säga cirka 150 gigawatt.

Fagerholm kunde fundera på om kärnan i problemet är kostnaden eller pålitligheten.

Hans Berglund, Sjundeå

Svar Energibranschen står inför ett trefaldigt dilemma: vi vill ha säker tillgång till energi och möta växande energibehov, till överkomligt pris, och samtidigt möta utmaningar på klimat- och miljöfronten. Energiproduktionen decentraliseras, marknadsdynamiken stöps om. Övergången kostar. Ekonomiskt rimliga styrmedel behövs – för producenter och även för att sporra effektiv konsumtion. Inom Världsenergirådet WEC:s rankning över långsiktigt hållbar energipolitik, som väger samman ovannämnda faktorer, toppar nordiska länder tillsammans med bland annat Tyskland (se https://trilemma.worldenergy.org).

Torsten Fagerholm, ledarskribent, HBL

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning