Kosovos tid är nu

Mycket han hänt i Kosovos landslag sedan Hekuran Kryezius och Rasmus Schüllers närkamp i Åbo 2016. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

I kvalet till VM 2018 tog Kosovo en poäng. Den kom mot Finland i Åbo och resultatet ansågs allmänt vara ett verkligt lågvattenmärke i finsk fotboll.

Landets första kval som självständig nation blev ingen höjdare rent sportsligt. För landets kollektiva mentala välbefinnande var det ändå ett stort steg. Bland andra Serbien, som alltjämt anser sig bestämma över Kosovo, gjorde allt i nationens makt för att Kosovo inte skulle få spela kvalmatcher som självständig nation.

Och man kan ju bara tänka sig vilken frustration och vrede serbiska nationalister känner då de tar en titt på kvaltabellerna. Serbien förlorade med 2-4 hemma mot Portugal och börjar vara illa ute i grupp B där Ukraina leder i stor stil och portugiserna också verkar bli svårstoppade.

I grupp A är Kosovo obesegrat efter fyra matcher, senast blev det 2-1 över Tjeckien. England leder men Kosovo ligger bara en poäng efter, visserligen med en match mera spelad.

Kampen om andra plats ser ut att avgöras mellan just Kosovo och Tjeckien. Kosovo ska ännu möta England två gånger och det lär innebära noll poäng. Om nu inte Kosovos osannolika svit håller i sig.

Sedan förlusten mot Island i oktober 2017 har Kosovo nämligen spelat 15 matcher utan förlust.

Någon sensation är ändå inte Kosovos fina form. Tar man en titt på spelarmaterialet vimlar det av lirare från bra europeiska klubbar. Torino, Verona, Standard Liege, Lazio, Basel, Fenerbahce och så vidare.

Mot den bakgrunden kanske 1-1 mot Kosovo nästa gång Finland stöter på lirarna från Balkan inte anses som en katastrof.

Bistra miner i Serbien alltså. Och lite små orosmoln på himlen också i Tyskland där Joachim Löw fick en rejäl skopa ovett från pressen efter att tyskarna fallit med 2-4 mot Nederländerna.

En del experter frågade sig om det var så klokt att stänga dörren till landslaget för Dortmundbacken Mats Hummels? Defensivt imponerade Tyskland sannerligen inte men frågan är om Hummels faktiskt är lösningen på det problemet. Hummels sensommar i Bundesliga har varit väldigt ojämn.

Snarare kan det väl vara så att Löw möjligen suttit något år för länge på sin post. Efter VM-titeln 2014 har kurvan pekat neråt. EM 2016 tog slut i semifinalen och VM 2018 blev ett enda stort magplask.

Löw tror stenhårt på sina egna teser och val. Och så ska naturligtvis en topptränare göra. Men att blint lita på Manuel Neuer mellan stolparna är inte särskilt smart. Neuer lever på gamla meriter och det är tjänstefel att låta honom stå då laget förfogar över herrar Leno och framför allt ter Stegen. Neuer var världens bästa målvakt en gång i tiden. Men det är rätt många år sedan.

Skoj med lite isländskt flyt. Laget toppar grupp H tillsammans med Frankrike och Turkiet. Välkommet lyft för kraftigt ifrågasatte svenska tränaren Erik Hamrén.

Jonas von Wendt Reporter

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning