Kosovo rasar över utlämning av Gülenanhängare

Kosovos premiärminister Ramush Haradinaj (till vänster) och president Hashim Thaci. Arkivbild. Bild: TT/AP/Visar Kryeziu

Kosovo lämnade i torsdags ut sex män med koppling till Gülenrörelsen till Turkiet. Kosovos premiärminister Ramush Haradinaj rasar dock över tilltaget och har nu avsatt inrikesminister Flamur Sefaj och underrättelsechefen Driton Gashi med anledning av händelsen.

Premiärministern säger att han inte informerats om utvisningen som ska ha utförts av Kosovos säkerhetstjänst i samarbete med den turkiska säkerhetstjänsten MIT.

– Gårdagens insats är oacceptabel och går emot våra värderingar och vår stats principer, säger Haradinaj.

Även Kosovos president Hashim Thaci hävdar att han inte känt till utlämningen. Men nyhetssajten Express raljerar över händelsen, och pekar ut presidenten som ansvarig:

"Republiken har fallit. Erdogan styr Kosovo via sitt verktyg Hashim Thaci."

President Recep Tayyip Erdogan påstår att den misslyckade kuppen i Turkiet 2016 orkestrerades av predikanten Fethullah Gülen, som lever i självvald exil i USA. Gülen förnekar inblandning.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning